Investeren in Irak begint op een beurs in Amman

Met de wederopbouw van Irak is zeker 55 miljard dollar gemoeid. Buurland Jordanië wil graag een graantje meepikken en organiseert om die reden beurzen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De belabberde veiligheidssituatie in Irak blijft een van de grootste obstakels voor het zakendoen, zeggen veel sprekers op de conferentie die gelijk met de handelsbeurs wordt gehouden. Het gaat om de wederopbouw van Irak, maar zelfs in hun meest optimistische scenario's verwachten de organisatoren pas volgend jaar ook daadwerkelijk in Bagdad te kunnen neerstrijken.

Jordanië timmert hard aan de weg, want het beschouwt Irak niet alleen als een belangrijke factor voor de stabiliteit van de regio, maar ook als de belangrijkste handelspartner. De jonge koning Abdullah stelt zijn land beschikbaar als trainingsplek voor de nieuwe Iraakse politie en ordetroepen. De Jordaniërs organiseren ook de ene na de andere Irak-conferentie in de hoop ook zelf een graantje te kunnen meepikken.

De Wereldbank schat dat er zeker 55 miljard dollar gemoeid zal zijn met de wederopbouw van Irak. De VS hebben 18,6 miljard toegezegd, waarvan nog maar 20 procent is uitgegeven, de helft aan veiligheid. Japan, de EU en andere donoren hebben nog eens 13 miljard toegezegd.

Het is ironisch dat de grote beurs - tegen de duizend bedrijven uit 44 landen zijn vertegenwoordigd - juist nu in Jordanië wordt gehouden. De afgelopen weken is de spanning tussen Irak en het Hashemitische Koninkrijk hoog opgelopen. Boze Iraakse shi'ieten beweerden dat Jordanië niet genoeg doet om te voorkomen dat burgers van het land aanvallen uitvoeren in Irak.

De spanning kwam aan de oppervlakte na een aanslag in de shi'itische stad Hilla, waarbij zeker 118 mensen om het leven kwamen en die werd uitgevoerd door een Jordaniër. De familie van de dader zou daarop in Jordanië diens 'martelaarschap' hebben gevierd, waarna Irakezen massaal demonstreerden voor de Jordaanse ambassade in Bagdad. Even werden zelfs wederzijds de ambassadeurs teruggeroepen, hoewel die maatregel door beide landen ook snel weer ongedaan werd gemaakt.

Volgens Hani Hourani, een Jordaanse politiek analist, zal de crisis slechts van korte duur zijn. 'Het is een probleem tussen enkele mensen die niet zulke geavanceerde politieke ideeën hebben. Op regeringsniveau is alles in orde.' Hourani zegt dat beide landen 'veel wederzijdse belangen hebben' en dat de affaire daar niet tussen zal komen.

De Iraakse minister van Planning, Mahdi al-Hafiz, schetst op de conferentie in Amman een beeld van Irak als 'Aziatische tijger' als het tijdperk Saddam Hussein geen roet in het eten had gegooid. Hij belooft tal van investeringsmogelijkheden.

De Amerikaanse onderminister van Handel, William Lash, is ook van de partij. Hij zegt dat het niet het beleid is van zijn regering om de zakenwereld te zeggen wat te doen, maar in het geval van Irak wil hij alles doen om een handje te helpen.

Hij zegt ook te hopen dat de zakenwereld zich niet alleen maar stort op de 'meest opwindende zakenmogelijkheden' die Irak biedt, maar ook een 'morele verplichting' voelt om te helpen bij de wederopbouw.

Iraakse zakenlieden op de beurs zijn nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen. De zakenwereld in Irak was ruim een decennium geïsoleerd en materieel, technieken en kennis zijn verouderd. 'Dit is een uitstekende kans om mensen te ontmoeten en te zien welke ontwikkelingen er zijn', zegt Auday Hassan van het bouwbedrijf Zumurod in Bagdad.

Maar het is niet allemaal naar de zin van de Iraakse zakenlieden. Ze zien met lede ogen aan dat hun markt overspoeld wordt door buitenlandse producten. Ze dringen aan op gezamenlijke projecten en joint ventures, zodat de eigen industriële basis niet nog verder wordt aangetast. 'Als ze allemaal zo bang zijn om naar Irak te komen vanwege de onveiligheid, laten ze dan een Iraakse partner in de arm nemen', zegt Hassan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden