Investeren in een studentenhuis

Vermogende ouders kopen vaker een woning voor hun studerende kind. Niet zo vreemd als de beurs grillig is, de rente laag en de kamernood hoog. Maar waar dien je op te letten?

null Beeld anp
Beeld anp

Als studentenhuis spreekt het nog niet tot de verbeelding, met dat aangeharkte park voor de deur en die keurige buren. Toch zullen drie studenten binnenkort het appartement bewonen aan het Tolsteegplantsoen in Utrecht. Makelaar Joost de Bree verkocht het huis in een jarenvijftigflat onlangs net zo vlot als vergelijkbare studentenwoningen eerder dit jaar.

Zo'n achttien geïnteresseerden hadden zich aangemeld voor de woning in de wijk Tolsteeg en Rotsoord, nipt ten zuiden van de Utrechtse binnenstad en niet ver van het Centraal Museum. Bijna allemaal waren de aspirant-kopers ouders die een woning zochten voor een studerend kind. En binnen een week was de koop beklonken, voor een bedrag boven de vraagprijs van 189 duizend euro.

Met het oplopen van de huurprijzen van studentenkamers zijn er volgens makelaars steeds meer ouders die zelf een woning kopen voor een kind dat gaat studeren. Hoeveel dat er zijn is onbekend, maar dat zo'n aanschaf lonend kan zijn is duidelijk. De lage spaarrente en de grillige beurs doen vermogende ouders kijken naar andere vormen van beleggen. Gecombineerd met een studerend kind en de schaarste aan studentenkamers ligt de oplossing voor de hand.

Waar op te letten bij de aanschaf van zo'n particulier studentenkot? De buurt, zegt makelaar Jan-Paul van Daal, die in Delft veel woningen aan ouders van studenten verkoopt. 'Het huis moet in een buurt staan die echt aantrekkelijk is voor studenten. Je moet er bijvoorbeeld ook 's nachts goed over straat kunnen. Het huis én de buurt moeten leuk genoeg zijn om er zo'n vijf jaar te blijven wonen. Ouders kunnen daar nog weleens anders over denken dan hun kinderen.'

Investering

Verder kan het geen kwaad te kijken met het oog van een belegger, vindt Van Daal. Hoe goed is de woning te verkopen na de studietijd? 'Ik ken voorbeelden van huizen die zo goed werden doorverkocht dat er vijf jaar voor niets is gewoond. Belangrijk punt nog: het huis moet dan leeg kunnen worden opgeleverd. Verhuur je aan vrienden, dan zullen die meestal wel op tijd vertrekken. Ik ken in ieder geval geen voorbeelden van het tegendeel.'

Ook moet een eventuele vereniging van eigenaren (vve) toestaan dat een huis bewoond zal worden door - desgewenst - drie of meer mensen. Een vve kan beperkende voorwaarden hebben als het gaat om studenten en onderhuur. In Utrecht is het de gemeente die bijzondere voorwaarden stelt. Makelaar De Bree: 'Als sprake is van twee extra huurders geldt de hospitaregeling. Het studerende kind moet dan voor tenminste 10 procent eigenaar zijn en tenminste 50 procent van de woning bewonen. Bij meer dan drie bewoners gelden weer andere vergunningsvereisten.'

null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Veel kopende ouders hebben geen aanvullende financiering nodig, is de ervaring van de makelaars. Utrechter De Bree: 'Vaak wordt de aankoop zelfs gedaan zonder voorbehoud van financiering. In meer dan de helft van de gevallen komt er geen bank aan te pas, maar wordt betaald met eigen geld.'

Als wel financiering nodig is, dan is NIBC een van de weinige banken waar dergelijke kopers welkom zijn. Aan een hypotheek verbindt de bank wel voorwaarden. De lening zal niet hoger zijn dan 70 procent van de waarde van het huis in verhuurde staat. Dat betekent dat de koper sowieso eigen geld zal moeten inbrengen. Bovendien dient de koper ten minste 30 duizend euro per jaar te verdienen. Een hypotheek op de eigen woning wordt meegewogen bij de beoordeling van de kredietwaardigheid. Maximaal de helft van de lening mag aflossingsvrij zijn. Het overige bedrag moet in tien jaar worden afgelost.

Een met zo'n 'investeringshypotheek' van NIBC aangekocht huis mag niet worden gebruikt voor eigen bewoning. Voor het toestaan van verhuur eist de bank dat een van de bewoners een direct familielid is van de eigenaar. Dat kan een studerend kind zijn, maar ook een van de ouders van de eigenaar.

Andere manieren

Wil je niet worden vastgeklonken aan een koopwoning of is kopen geen optie, dan zijn er nog tal van andere wegen om aan een kamer te komen. Slimmeriken schrijven zich snel in op studentenwoningweb.nl, voor een studentenkamer van een woningcorporatie. Voorsorteren op de wachtlijst kan door inschrijven op de zestiende verjaardag. De aanmelding kost eenmalig 38 euro en is acht jaar geldig.

Ook zijn er nog 'Marktplaatsen' als kamernet.nl en kamer.nl of kamertje.nl. Facebook heeft een grote groep 'Kamers gezocht/aangeboden'. Een aantal makelaars heeft weleens wat voor studenten in de verhuur. Meld je aan met enkele vrienden, zorg voor financiële garanties van je ouders en reken op het betalen van bemiddelingskosten aan de makelaar. Avontuurlijker is antikraakwonen via clubs als de Zwerfkei en Camelot. Het is goedkoop en je woont vaak op gekke plekken, maar moet wel vaak verhuizen. En de beste tip: zoek via via, bijvoorbeeld via een studentenvereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden