Investeerders zien steeds meer kansen in Afrika

Afrika is hot. Investeerders zien grote mogelijkheden in het gebied dat luttele jaren geleden nog als het verloren continent werd gezien. De investeringen door het buitenlandse bedrijfsleven zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en voor de komende jaren wordt verwacht dat die groei doorzet.

AMSTERDAM - Dat schrijft consultantsbureau Ernst & Young in It's time for Africa, een onderzoek naar de aantrekkelijkheid van Afrika voor investeerders. De instroom van kapitaal voor directe investeringen zal aanzwellen van rond 80 miljard dollar (55 miljard euro) in 2010 tot 150 miljard dollar (106 miljard euro) in 2015. Een record is dat niet: in 2008 piekte de instroom al op ruim 200 miljard dollar, maar dat was een eenmalige uitschieter. In het afgelopen decennium schommelde het bedrag aan directe buitenlandse investeringen tussen de 50 en 100 miljard dollar.


Ernst & Young interviewde voor het onderzoek 562 directeuren van internationale ondernemingen. Van hen vindt 68 procent dat Afrika de laatste drie jaar aantrekkelijker is geworden om er te investeren. Onder de directeuren van Afrikaanse bedrijven is dat percentage zelfs 86. Noord-Amerikaanse bedrijven zijn het meest gereserveerd; van hen vindt 38 procent dat er in Afrika iets is verbeterd.


Volgens het rapport heeft Afrika zich sinds het einde van de Koude Oorlog uitstekend ontwikkeld. Inflatie is onder controle gebracht, de begrotingstekorten ook, staatsbedrijven zijn geprivatiseerd, wetssystemen verbeterd en veel landen hebben hun grenzen opengegooid voor buitenlandse investeringen. En bovendien: investeringen in Afrika behoren al jarenlang tot de best renderende in de wereld.


Volgens het rapport is de groei in Afrika bijna het hoogste ter wereld, en de rendementen op investeringen ook. Er zit één schoonheidsvlekje op het optimistische verhaal van Ernst & Young. De grootste belangstelling van de investeerders gaat uit naar de mijnbouw (44 procent) en de olie- en gasindustrie (21 procent). Dat zijn precies de sectoren die het meest te maken hebben met de instorting van de prijzen voor delfstoffen van de afgelopen weken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.