Investeerders en verzekeraars kopen in rap tempo huisartspraktijken op

Twee private investeerders en verzekeraar Menzis kopen in rap tempo huisartsenpraktijken op. 38 huisartsencentra zijn voor in totaal 155 duizend patiënten in handen van de private investeringsfondsen van bouwondernemer Dik Wessels en de familie Fentener van Vlissingen. Vooral in de regio Den Haag zijn veel huisartsen in handen van commerciële investeerders.

Huisarts Freek van der Meulen onderzoekt een patiënt in zijn praktijk.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. De huisartsenexploitant Zorgpunt bestiert 28 praktijken en is handen van zorgverzekeraar Menzis en investeerder Reggeborgh van bouwer Dik Wessels. De onderneming Arts en Zorg heeft tien huisartsenposten in bezit en is in handen van NPM Healthcare, een investeringspoot van de familie Fentener van Vlissingen. Bij Zorgpunt en Arts en Zorg zijn de huisartsen in loondienst.

Door efficiënter te werken, veel behandelingen in de eerste lijn te doen, en zorg op een grotere schaal aan te bieden, willen de investeerders de kosten van de zorg verminderen. Over vijf jaar moeten de huisartsenbedrijven winstgevend zijn.

Kritiek
Op de bemoeienis van verzekeraar Menzis met de huisartsenzorg is kritiek. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vreest dat er 'een scheve situatie' ontstaat, waarbij de zorgverzekeraar zorg bij zichzelf moet inkopen. De vereniging is tevens bang voor aantasting van de onafhankelijkheid van de huisartsen.

Ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is tegen. Daarom bereidt zij een wet voor waarmee de fusie tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder wordt verboden. Zorgpunt beklemtoont de onafhankelijkheid van het zorgbeleid. 'We hebben alleen met Menzis te maken als aandeelhouder. Ons zorgbeleid wordt vastgesteld door onze medische raad, die onafhankelijk is', reageert directeur Arjan Hoop, directeur van Zorgpunt.

Huiverig
Maar vanuit de huisartsen is er ook kritiek op de rol van investeerder Reggeborgh. Zij zijn huiverig, omdat private investeerders vaak uit zijn op snel rendement. 'Er zijn weinig zekerheden in de wereld, maar dat investeerders geld willen verdienen, is er daar een van', reageert Bart Meijman, huisarts en voorzitter van de Amsterdamse Huisartsenkring. Arjan Hoop van Zorgpunt stelt juist dat Reggeborgh in de zorg is gestapt om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Dik Wessels van investeerder Reggeborgh verdiende zijn geld als oprichter en eigenaar van het huidige Volker Wessels. Als investeerder in het internetbedrijf World Online van Nina Brink verdiende hij honderden miljoenen euro.

Lees meer in het de Volkskrant van vandaag

Het logo van Zorgverzekeraar Menzis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden