Investeerder Free Record Shop ontkent afhaken

De Britse investeerder Hilco Capital, die de failliete winkels van Free Record Shop in België zou overnemen, spreekt tegen dat de onderhandelingen met de curatoren van de winkels zijn afgebroken. Daarvan beschuldigde de Belgische curator Peter Verstraeten de geldschieter vandaag.

Beeld ANP

Volgens Hilco gaan de onderhandelingen nog door, maar wordt een overeenkomst wel 'steeds moeilijker door aanhoudende en ongegronde speculatie in de media'. De suggestie dat Hilco is opgestapt, is 'zeer onjuist', aldus de onderneming.

Verstraeten liet eerder weten dat Hilco 'als een dief in de nacht is vertrokken'. Daardoor zouden alle kansen op een doorstart zijn verkeken. Verstraeten en zijn twee collega-curatoren zeiden Hilco aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Akkoord over definitieve overname
Hilco sloot eind november met de curatoren een overeenkomst om de winkels tijdelijk te gaan bevoorraden. Een maand later werd door de curatoren gemeld dat er op hoofdlijnen een akkoord was bereikt over een definitieve overname. Maar begin januari kondigde Hilco een voorlopige sluiting van de Belgische winkels aan omdat onderhandelingen nog niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd.

De curatoren hebben sindsdien niets meer van Hilco vernomen. 'Ik ben al 25 jaar advocaat. Nog nooit ben ik zo bedrogen geweest bij de afhandeling van een faillissement', zegt Verstraeten. Volgens hem heeft Hilco de sleutels van de winkels zonder enige vorm van communicatie teruggestuurd naar de eigenaren van wie Free Record Shop de winkelpanden huurde.

Winkelvoorraad tegen bodemprijzen
Aan de winkels is volgens Verstraeten bovendien schade ontstaan. Hoeveel de schade precies bedraagt, kan hij niet zeggen. 'Er worden elke dag nog nieuwe ingebrekestellingen gemeld.' De winkelvoorraad van de Belgische Free Record Shops is verscheept naar Nederland en wordt hier sinds vorige week tegen bodemprijzen verkocht.

De in totaal 68 zaken van Free Record Shop in Vlaanderen en Wallonië gingen in het najaar failliet. In mei vorig jaar was de Nederlandse tak van de keten al op de fles gegaan. Deze maakte in de zomer in afgeslankte vorm een doorstart met investeringsmaatschappij ProCures als nieuwe eigenaar. ProCures nam toen ook de de Belgische poot over.

Hilco liet vrijdag ook weten dat de curatoren in december ten onrechte naar buiten hebben gebracht dat er al sprake zou zijn van een overeenkomst om Free Record Shop België over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden