Invasie van Parijzenaars in Bordeaux

'Parijzenaar, keer terug naar huis', staat op affiches en stickers die overal in Bordeaux zijn opgedoken. Sinds kort zijn Bordeaux en Parijs verbonden met een hogesnelheidslijn, waardoor de reis nog maar twee uur duurt. Het gevolg is een rampzalige invasie van Parijzenaars, zegt het 'Bevrijdingsfront van Bordeauxnaars tegen het Parijzenisme'. De huizenprijzen rijzen de pan uit en het aantal Airbnb-adressen is sterk toegenomen.

Peter Giesen
Dankzij een nieuwe hogesnelheidslijn kost de reis Parijs-Bordeaux nog maar twee uur. Beeld AFP
Dankzij een nieuwe hogesnelheidslijn kost de reis Parijs-Bordeaux nog maar twee uur.Beeld AFP

Burgemeester Alain Juppé is woedend over het 'bevrijdingsfront'. 'De aanvallen tegen nieuwe inwoners van Bordeaux zijn een schande. Ik wil justitie inschakelen. Onze stad is gastvrij en zal dat blijven', twitterde hij. Advocaat Vincent Pampouda, de man achter het 'bevrijdingsfront', reageerde laconiek: 'Op basis waarvan wil hij een aanklacht indienen: aanzetten tot haat?'

Een scholierengrap

Het 'bevrijdingsfront' is een 'scholierengrap', bedacht bij een paar glazen wijn, zei Pampouda. Maar de onderliggende kwestie is serieus. De afgelopen jaren groeide Bordeaux met 12 duizend inwoners per jaar. Het is niet duidelijk hoeveel nieuwe inwoners uit Parijs komen, maar elk jaar verlaten honderdduizenden mensen de regio Parijs, vooral gezinnen met jonge kinderen. Vaak kiezen zij voor grote provinciesteden als Lyon, Nantes, Rennes of Bordeaux.

Sommigen zoeken werk in de provincie, in de wetenschap dat de hoofdstad snel bereikbaar blijft per TGV. Anderen forenzen naar Parijs, een mogelijkheid die vooral aantrekkelijk is voor mensen die een deel van de week thuis kunnen werken. De reis in de TGV is lang, maar niet per se onaangenamer dan een autorit in de verstopte metropool Parijs of het dagelijkse woon-werkverkeer met de oncomfortabele regionale metro RER. Bovendien is het leven in de provincie goedkoper, de huizen zijn er groter en de lucht schoner.

Maar als gevolg hiervan stijgen de huizenprijzen in de provincie. In Bordeaux zijn de woningen 57 procent duurder dan in 2006 en 12 procent duurder dan vorig jaar. Het aantal aangeboden kamers op Airbnb is in achttien maanden verdrievoudigd. Critici hekelen de snelle gentrificatie van een centraal gelegen volkswijk als Saint-Michel, waar graffiti met de tekst nique les riches, 'fuck de rijken', werd aangetroffen.

'Monsieur Juppé moet van Bordeaux niet alleen een reservaat voor een kosmopolitische elite willen maken. Hij moet zich ook bezighouden met de mensen uit Bordeaux. Het succes van onze kleine boodschap laat het onbehagen zien', zegt Vincent Pampouda van het Front de Libération de la Bordeluche face au Parisianisme (FLBP), inmiddels gevolgd door 7.500 mensen op Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden