Invasie remt opmars van rebellen Leger van Angola trekt Congo binnen

De troepen van de Congolese president Laurent Kabila en zijn bondgenoten lijken de rebellen aan het westfront in de tang te hebben....

Reuters, AFP

KINSHASA

Duizenden Angolese soldaten zijn maandag vanuit Cabinda de grens met de Democratische Republiek Congo overgestoken om de achterhoede aan te vallen van de rebellen die proberen Kabila te verjagen.

Inwoners van de Angolese enclave zagen colonnes tanks, pantserwagens en vrachtwagens vol soldaten de grens oversteken bij Iema. Naar schatting zijn 2500 militairen bij de operatie betrokken. De Angolese regering erkende gisteravond voor het eerst haar betrokkenheid bij de gevechten.

Een woordvoerder van de rebellen gaf toe dat het hen tegenzit. 'Wij hebben ons om strategische redenen teruggetrokken.'

Terwijl de Angolezen oprukten, vochten het Ugandese leger en Kabila's soldaten gisteren nog bij Kisangani vooral rond het vliegveld, aldus Kabila's minister van Informatie, Mumengi.

Een adviseur van Kabila zei dat regeringsgezinde soldaten de oliehaven Muanda en de stad Banana hadden heroverd, en op weg zijn naar het noordoosten, nadat ze zondag al Kitona hadden ingenomen, dat een belangrijke voorraadbasis is voor de rebellen.

Zondag werd op een regionale top afgesproken te pogen tot een bestand te komen. Maar de afvallige Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Bizima Karaha, zei vanuit het rebellenbolwerk Goma dat een bestand erg moeilijk wordt, terwijl een regeringsfunctionaris in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare verklaarde dat zo'n bestand alleen bedoeld is om de rebellen te binden.

De functionaris verklaarde dat Zimbabwe in Congo 'iets minder dan zeshonderd goed getrainde en goed bewapende soldaten' heeft die de luchthaven van Kinshasa verdedigen en de orde bewaren in de hoofdstad.

De top, zondag in Pretoria, van de Sadec, het samenwerkingsverband van veertien landen in zuidelijk Afrika, werd door Angola geboycot, maar maandag verwees de Angolese regering naar de bijeenkomst om haar inmenging in Congo te verantwoorden. 'De regering verklaart achter het besluit te staan van de Sadec om militaire steun te verlenen aan de regering van Laurent Kabila', meldde de staatsradio. 'De regering deelt in deze inspanning opdat we een politieke oplossing kunnen vinden om de crisis te beëindigen.'

Kabila stuurde twee ministers naar de top.

De Rwandese president Pasteur Bizimungu en de Ugandese president Yoweri Museveni, die volgens Kabila de opstand steunen, namen ook deel.

Beide landen ontkennen dat ze soldaten naar Congo hebben gestuurd, maar ze zeggen dat ze, uit zelfverdediging, bij het conflict betrokken zullen raken als Zimbabwe en Angola hun troepen niet terugtrekken.

Rwanda en Uganda steunden Kabila in zijn zeven maanden durende guerrilla-oorlog die in mei 1997 eindigde toen dictator Mobutu Sese Seko naar Marokko vluchtte, waar hij later stierf. Maar de twee landen hebben zich inmiddels gekeerd tegen hun voormalige beschermeling.

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben soldaten naar Brazzaville gestuurd, de hoofdstad van het buurland Congo, en maandag maakte België bekend dat het ook militairen zou zenden voor het geval het zijn burgers moet evacueren uit de voormalige kolonie.

Tanzania, dat Kabila steunt, heeft zijn zeshonderd militaire advisers en tweehonderd agenten uit de Democratische Republiek Congo teruggetrokken om niet bij het uitdijende conflict betrokken te raken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden