Invallen bij vuurwerkbedrijven

Het Bureau Ontnemingswetgeving van het Openbaar Ministerie (BOOM) heeft woensdag invallen gedaan bij verschillende bedrijven in de vuurwerkbranche in Zuid-Nederland. De actie is gericht op het afnemen van criminele winst in een lopend strafonderzoek, zei een woordvoerster.

De invallen vonden plaats in Uden, Nistelrode, Berlicum en Venhorst. Justitie heeft daar inmiddels beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, meerdere voertuigen en een groot geldbedrag.

De in beslag genomen goederen zijn afkomstig van drie mannen (28, 32 en 60 jaar) en een 58-jarige vrouw, allen afkomstig uit Berlicum, en een 43-jarige man uit Venhorst. Het OM ziet deze personen als hoofdverdachten van een criminele organisatie, die uit meerdere personen en bedrijven bestaat.

Het gaat om een enorme zaak. Het OM vermoedt namelijk dat de verdachten in totaal maar liefst 1,6 miljoen kilo illegaal vuurwerk importeerden via Duitsland en België. De geschatte waarde van het hiermee illegaal verdiende geld is ongeveer 4 miljoen euro.

De actie is dan ook gehouden in het kader van een grootschalig nationaal en internationaal onderzoek. Dat richt zich onder leiding van het functioneel parket van het OM op de handel in verboden vuurwerk, valsheid in geschrifte, het witwassen van crimineel verdiend geld en deelname aan een criminele organisatie. Het onderzoek begon al in 2008.

Het OM denkt dat de verdachten in deze zaak vanaf januari 2004 handelden in het illegale vuurwerk. Via constructies met rechtspersonen in Nederland, Duitsland en Luxemburg werd het vuurwerk geïmporteerd. Met behulp van een dubbele boekhouding, valse facturen en vervalste transportdocumenten is de import en handel van het vuurwerk aan het zicht onttrokken en is het zwart verkocht.

Een deel van het illegale vuurwerk is bovendien zo zwaar, dat het slechts door specialisten mag worden afgestoken. Ondeskundig gebruik van dit soort materiaal kan volgens justitie tot ernstige ongevallen leiden. ‘Ook is het aangetroffen vuurwerk voor een deel onjuist geclassificeerd, wat bij calamiteiten tot ongelukken bij hulpverleners kan leiden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden