Invallen bij Philips en MediaMarkt

PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft in verscheidene landen invallen gedaan bij elektronicafabrikanten en -winkels. Die worden ervan verdacht onderling afspraken te maken over de prijzen en de beschikbaarheid van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Philips, Samsung, MediaMarkt en Saturn bevestigen dat zij onderzoekers over de vloer hebben gehad.

Geen van de bedrijven wil bijzonderheden kwijt over het onderzoek, alleen dat zij volledig samenwerken met de Europese Commissie.

In een verklaring noemt Brussel de onaangekondigde bezoeken een eerste stap in een onderzoek naar mogelijke oneerlijke concurrentie. 'Dergelijke afspraken zouden, als bewezen, kunnen leiden tot hogere prijzen of tot lagere beschikbaarheid van producten bij onlineverkoopkanalen.'

De Europese Commissie noemt de verdachte ondernemingen niet bij naam. 'Dat we zulke inspecties uitvoeren, betekent niet dat de betrokken bedrijven schuldig zijn bevonden aan dit soort praktijken.'

De mededingingsautoriteiten in Brussel hebben in het recente verleden vaker gekeken naar oneerlijke concurrentie in de elektronicabranche en de daaraan verbonden telecomsector. Philips was in april al doelwit van een onderzoek naar een mogelijk kartel, opgezet om de prijs van chips voor smartcards op te drijven. De verdenkingen dateren nog uit de tijd dat chipmaker NXP een volledige dochter was van het concern.

Vorig jaar december kreeg Philips een boete opgelegd van 313 miljoen euro vanwege verboden afspraken die tussen 1996 en 2006 werden gemaakt voor kathodestraalbuizen, die toen in televisietoestellen en computerschermen werden gebruikt.

In juli van dit jaar vielen teams van de mededingingsautoriteiten de kantoren binnen van telecombedrijven in heel Europa omdat er oneerlijke concurrentie werd vermoed. Zes maanden geleden liet de Europese Commissie weten informatie te hebben opgevraagd bij Apple over de voorwaarden waaronder de Amerikaanse fabrikant zijn mobiele telefoons levert aan belbedrijven. In Frankrijk lopen al drie onderzoeken naar Apple van de Autorité de la Concurrence, de Franse toezichthouder op de mededinging.

MediaMarkt, onderdeel van de Duitse Metro-groep, kreeg in 2008 bezoek van Europese inspecteurs. Die zochten naar aanwijzingen dat Intel met kortingen pc-fabrikanten en winkeliers onder druk zette om geen producten van concurrent Advanced Micro Devices (AMD) te gebruiken of te verkopen. De Amerikaanse chipfabrikant kreeg een jaar later een boete van 1,06 miljard euro. Intel tekende in 2012 beroep aan tegen de boete omdat het bewijsmateriaal zou tekortschieten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden