Invallen bij Belgische haatzaaiers

Voor een onderzoek naar moslimextremisme zijn donderdag in Brussel op zeventien adressen huiszoekingen gedaan. De Frans-Syrische sheik Bassam Ayachi, die op zou roepen tot haat en geweld, werd echter niet thuis aangetroffen....

Van onze correspondent Bart Dirks

Het onderzoek heeft volgens de autoriteiten niet te maken met een directe terroristische dreiging, maar wel met het verspreiden van boodschappen van haat. ‘Het is slechts een stap van indoctrinatie naar actie’, zei minister Laurette Onkelinx van Justitie gisteren.

De invallen hielden volgens Onkelinx verband met twee onderzoeken naar religieus radicalisme. ‘Die hebben praktijken aan het licht gebracht die botsen met onze democratische waarden: indoctrinatie, exorcisme, religieuze geneeskunde, mensenhandel, oplichting, het aanzetten tot haat en misdrijven, bendevorming en het illegaal sluiten of verbreken van huwelijken.’

Justitie en politie hadden het vooral gemunt op het Centre Islamique Belge (CIB) in de Brusselse gemeente Sint-Jans Molenbeek. Het door Ayachi in 1997 opgerichte centrum heeft op zijn website geregeld opgeroepen tot haat en geweld. Twee jaar geleden kwam het in opspraak vanwege paramilitaire ‘scoutingkampen’ en propaganda voor Al Qa’ida. Ook werd de Franse minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken op de website met de dood bedreigd.

Tegen sheik Ayachi zou geen arrestatiebevel zijn uitgevaardigd. Justitie had hem willen ondervragen over zijn activiteiten. Het islamitische centrum dat hij leidde, zou geregeld zijn bezocht door een zelfmoordenaar die een aanlag pleegde op generaal Massoud. Massoud leidde in Afghanistan de Noordelijke Alliantie die vocht tegen de Taliban.

De actie, donderdagochtend om vijf uur, was de eerste concrete stap sinds de Belgische regering in maart 2005 het ‘actieplan radicalisme’ goedkeurde. Daarbij wordt gekeken naar websites en media met extremistische boodschappen. Ook wordt in de gaten gehouden wat radicale imams en andere sprekers in het openbaar zeggen.

‘We bestuderen al enkele maanden de radicalisering in het moslimmilieu’, aldus minister Onkelinx. ‘Men mag radicale meningen verkondigen, want we respecteren de vrijheid van meningsuiting. Het is echter lastig vast te stellen wanneer dat ontaardt in oproepen tot haat, dat wettelijk verboden is.’ Op racisme, vreemdelingenhaat en oproepen tot geweld staat in België maximaal drie jaar cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden