Invalide mag binnenkort auto overal gratis parkeren

Geen gehannes meer bij de veel te hoge parkeermeter. De Kamer wil dat parkeren voor gehandicapten gratis wordt.

Wie in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart, kan binnenkort overal in Nederland gratis parkeren. Niet alleen de invalidenplekken, maar ook alle andere openbare parkeerplaatsen worden voor hen vrij toegankelijk. Een initiatiefwet daartoe krijgt steun van een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en SP.

De indiener, het PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken, vindt het onacceptabel dat elke gemeente op dit moment kan doen waar zij zin in heeft, of wat financieel het beste uitkomt. Daardoor zijn er grote verschillen: in de ene gemeente is het voor gehandicapten overal gratis, in de andere moeten ze zelfs betalen voor een invalidenplek.

‘Wie van de ene gemeente naar de andere reist, moet zich via een moeizame zoektocht op internet op de hoogte stellen van het lokale parkeerbeleid’, verklaart Van Dijken. ‘Doe je dat niet, dan kan dat je zomaar op een boete komen te staan.’

Gehandicapten ondervinden al genoeg hinder van hun beperking, vindt Van Dijken. ‘Ze worden in het dagelijks leven al genoeg beperkt in hun mobiliteit. Op deze manier kunnen ze gemakkelijker deelnemen aan het maatschappelijke leven.’

De argumenten voor het gratis parkeren voor gehandicapten zijn ook puur praktisch. Parkeerautomaten zijn voor invalide automobilisten vaak niet of nauwelijks toegankelijk. Ze zijn te hoog, de stoeprand vormt een onneembare horde of geparkeerde fietsen bemoeilijken de doorgang.

Gemeenten die nu nog wel parkeergeld van gehandicapten vragen, kunnen hun verlies aan inkomsten volgens de PvdA grotendeel compenseren doordat ze parkeerautomaten niet meer ‘invalide-proof’ hoeven te maken. Ook zal de vergrote zelfredzaamheid van invalide automobilisten minder snel leiden tot een beroep op de vervoersvoorzieningen van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden