Invalide geslagen Yoghurt niet akkoord met ?fooitje? van krakerscafé Vrankrijk

Na zijn aanvankelijke zwijgen keert het slachtoffer zich tegen de exploitanten van de Amsterdamse bar...

AMSTERDAM ‘Een rij van mensen’ is de laatste jaren in, of op de stoep voor het krakerscafé Vrankrijk in Amsterdam ‘verrot geslagen en getrapt, al dan niet met knuppels en steigerpijpen’.

Dat schrijft kraker ‘Yoghurt’, de 34-jarige bezoeker van het café die vorig jaar september halfdood is geslagen door vier personeelsleden van Vrankrijk. Ook zijn vriend kreeg zware klappen.

De mishandeling en het feit dat bewoners en barpersoneel van het voormalige kraakpand het slachtoffer bloedend op straat achterlieten en het politieonderzoek frustreerden, zijn voor burgemeester Cohen aanleiding de bar te sluiten.

Het slachtoffer hield zich aanvankelijk op de vlakte en weigerde zijn belagers aan te klagen. Maar op Kraak Forum Online schrijft Yoghurt nu: ‘De laatste vrijplaats in het centrum is zo langzamerhand een voorbeeld geworden van achterbaksheid en vriendjespolitiek met bijna fascistische trekjes.’

Yoghurt is blijvend invalide en kan, net als zijn vriend, niet meer werken. Hij schrijft door Vrankrijk te zijn afgescheept met ‘een fooitje’ van 21 duizend euro en verlangt een schadevergoeding van ‘minstens het dubbele’, desnoods op te brengen door ‘zonder problemen een kleine hypotheek af te sluiten op een pand dat zo'n waanzinnige overwaarde heeft als de Vrankrijk’.

De bewoners, onder wie leden van ‘de bargroep’ weigeren te reageren. Op de deur van het voormalige kraakpand staat: ‘Hoi pers. Er staat een korte verklaring op de website. Verder hebben we geen commentaar.’

Op de site: ‘De bevindingen (van Cohen) en daaruit voortvloeiende conclusies stroken niet met de daadwerkelijke gebeurtenissen.’

De voorgenomen sluiting zal juridisch worden aangevochten, waarmee het zoveelste hoofdstuk is geopend in een decennia slepende affaire. Na langdurige bemiddeling van PvdA-coryfee Eberhard van der Laan, slaagden de uitbaters van het gedoogde krakerscafé erin de noodzakelijke vergunningen te verkrijgen, als ware hun zaak een voetbalkantine of clubhuis.

Burgemeester Cohen ging er mee akkoord dat de politie niet binnenkwam. Het café zou worden gecontroleerd door de Keuringsdienst van Waren.

Door talrijke krakersites werd afgelopen maanden duidelijk welk regime er heerst binnen het pand, met als climax de mishandeling van Yoghurt en zijn vriend. Het duurde nog vier maanden tot Cohen deze week reageerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden