Inval justitie bij Deutsche Bank vanwege belastingontduiking

De Deutsche Bank heeft volgens de Duitse justitie meegewerkt aan belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten. Woensdag deed justitie invallen in kantoren van de bank in Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

FRANKFURT/AMSTERDAM - Twee maanden geleden zette de Deut-sche Bank al zes medewerkers op non-actief nadat ze door de rechter waren veroordeeld voor plannen om de belastingdienst voor 300 miljoen euro btw op te lichten. Dat zou zijn gebeurd tijdens de handel in emissierechten tussen augustus 2009 en april 2010.

De rechter oordeelde dat de manier waarop Deutsche Bank de handel uitvoerde belastingontduiking mogelijk maakte. Het Openbaar Ministerie zette woensdag vijfhonderd agenten en belastinginspecteurs in om de kantoren te doorzoeken.

Formeel gaat het om een onderzoek bij een 'grote bank wegens ernstige belastingontduiking, witwassen en obstructie van de rechtsgang', aldus het OM. Het onderzoek richt zich op 25 bankmedewerkers. Voor vijf van hen had de openbaar aanklager een arrestatiebevel bij zich.

Justitie heeft ook topman Jürgen Fitschen en financieel directeur Stefan Krause op de korrel, maakte Deutsche Bank zelf bekend. Zij hebben de belastingaangifte van 2009 ondertekend. Later werd die aangifte vrijwillig verbeterd, volgens de bank op tijd.

In Nederland kondigde Deutsche Bank woensdag een reorganisatie aan die volgens vakbond FNV ongeveer 250 voltijdbanen zal kosten. Deutsche Bank heeft hier ongeveer 1.500 medewerkers in dienst.

De reorganisatie is volgens de bank nodig om kosten te besparen en de organisatie te stroomlijnen. Regionale bankkantoren worden daartoe samengevoegd. 'De maatregelen houden rekening met de economische situatie en de gewijzigde regelgeving waar de financiële sector mee te maken heeft', stelt de bank.

Hoeveel gedwongen ontslagen er vallen is volgens FNV-bestuurder Bob Bolte niet te zeggen. 'Maar ik verwacht niet dat het allemaal via natuurlijk verloop kan', zegt hij.

Medewerkers van de bank worden ook verdacht van andere financiële schandalen. Zo zouden voormalige personeelsleden samen met andere grote banken hebben meegewerkt aan het manipuleren van de onderlinge verrekeningsrente. Voor de eventuele claims en boetes in die zaak heeft Deutsche Bank al geld opzijgezet.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden