Inval Fiod bij webwinkel Neckermann - directie meegenomen voor verhoor

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) is binnengevallen bij webwinkel Neckermann.com en moederbedrijf Readen in Naarden. Dit bevestigt Maarten van den Biggelaar, onafhankelijk bestuurder van het bedrijf.

Foto anp

De directeuren van Readen zijn meegenomen voor verhoor, aldus Van den Biggelaar tegenover zakenblad Quote, na eerdere berichtgeving hierover door RTLZ. 'Het onderzoek heeft te maken met privétransacties van de directie', zegt hij tegen Quote, het blad dat Van den Biggelaar ooit zelf hielp oprichten.

Hij benadrukt dat de meegenomen directieleden, twee broers, meer bedrijven bezitten. Ook hun twee vrouwen en een werknemer zijn volgens hem aangehouden. Het overige personeel is volgens RTLZ tijdelijk vastgehouden.

Maandag verrichtte de Fiod doorzoekingen in een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van 5 miljoen euro. De fiscale dienst doorzocht bedrijfspanden en woningen in Naarden, Hilversum, Almere, Drachten, Loosdrecht en Lunteren.

'Verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan', schrijft de Fiod vandaag. Bij de doorzoekingen werden in totaal zes personen aangehouden.

De Fiod zelf wil tegenover RTLZ niet bevestigen dat het om een inval bij Neckermann.com gaat. Eind vorig jaar ging een keten fysieke winkels van Neckermann failliet. Op dat moment bestonden de in totaal acht fysieke Neckermann-winkels in Nederland nog geen jaar.

Bestuurlijk rommelt het bij Neckermann.com. De directie van Readen ligt overhoop met de voormalig eigenaar van het bedrijf, investeringsfonds Axivate, dat nog altijd een minderheidsaandeel heeft. Eind september stelde de Ondernemingskamer in Amsterdam een onderzoek in naar de gang van zaken bij de onderneming. Bovendien werd Van den Biggelaar aangesteld als onafhankelijk bestuurder om de leiding van het bedrijf op zich te nemen.

Meer over