Inval FIOD bij kinderopvang

Gastouderbureaus verdacht van omvangrijke fraude...

Van onze verslaggever Merijn Rengers

DEN HAAG De FIOD-ECD heeft maandag invallen gedaan bij diverse gastouderbureaus in een onderzoek naar fraude met kinderopvangtoeslag. Dat heeft het ministerie van Financiën gemeld. De doorzoekingen werden gedaan in Beilen, Meppel, Heiloo, Emmen, Hengelo, Delfzijl, Duiven, Giekerk en Dedemsvaart.

De verdachten zijn bestuurders van gastouderbureaus. Ze zijn niet aangehouden, maar worden ervan verdacht dat ze in een groot aantal gevallen fraude hebben gepleegd bij de indiening van aanvragen voor kinderopvangtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid voor de kosten van kinderopvang. Een gastouderbureau bemiddelt tussen ouders en gastouders voor de opvang van kinderen.

Het frauderen met de gastoudertoeslagen is eenvoudig. Als twee gezinnen bijvoorbeeld besluiten om gastouderopvang voor elkaars kinderen te organiseren, dan komen zij allebei in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Er wordt echter niet of nauwelijks gecontroleerd of de kinderen ook daadwerkelijk bij de gastouders verblijven. Het op papier uitwisselen van kinderen, zonder dat dat in werkelijkheid gebeurt, is een van de vele mogelijke lucratieve vormen van fraude.

Vorig jaar ontving de belastingdienst de eerste signalen en meldingen over het onjuiste gebruik van dit soort toeslagen. Het ging daarbij vooral om valse of onjuiste aanvragen. In september viel de FIOD ook al binnen bij een gastouderbureau dat werd verdacht van het frauderen met toeslagen.

PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts vindt dat de verdachten via het strafrecht moeten worden aangepakt. ‘Dit is niet alleen fiscale fraude, maar een maatschappelijk schandaal. Publieke middelen die ook nog eens voor kinderen bestemd zijn, verdwijnen in verkeerde zakken. Dit probleem moet veel harder worden aangepakt’, aldus Heerts. ‘Het is stelen van de maatschappij.’

Het Kamerlid vindt dat het Openbaar Ministerie in de strafzaak ervoor moet zorgen dat als de verdachten schuldig worden geacht, ze hun leven lang geen bestuurder van een gastouderbureau meer kunnen worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden