Inval bij verwerker vlees in Oss

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag een inval gedaan bij vleesverwerker Willy Selten in Oss. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf paardenkarkassen verwerkte tot vleessnippers, die vervolgens zijn vermengd met rundvleessnippers.

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie denkt dat het bedrijf de gemengde snippers als puur rundvlees heeft verkocht. 'Dat is de stelling, maar de onderzoeken lopen nog. Wij wachten de uitkomst af', aldus Frank Peters, juridisch adviseur van het bedrijf. Het is nog niet duidelijk of er een verband bestaat met de vondst van paardenvlees in Ierse hamburgers en Engelse diepvriesmaaltijden.


Het paardenvleesschandaal blijft de gemoederen bezighouden. Alle landen binnen de Europese Unie zullen komende maand steekproeven houden in de detailhandel. Er zal ook worden gecontroleerd op verboden medicijnen in het paardenvlees.


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft besloten honderd extra mensen in te zetten. 'We doen meer dan de Europese Unie van ons vraagt', aldus een woordvoerder. De NVWA wil de hele keten onderzoeken, van slachthuis tot supermarkt.


De Britse voedsel- en warenautoriteiten onderzocht al 2.501 producten, waarvan 1 procent paardenvlees bevatte.


Piet de Leeuw

In Amsterdam heeft Steakhouse Piet de Leeuw, dat zichzelf aanprijst met 'echte Mokumse humor en verder geen gedonder', gisteren toegeven dat het jarenlang paardenvlees als biefstuk serveerde. Het blijkt om een familietraditie te gaan: al sinds 1949 krijgen klanten een stuk uit het achtereinde van een paard, in plaats van een koe, voorgeschoteld. Medewerkers moesten hierover hun mond houden.


Eigenaar Loek van Thiel bezweert tegenover Het Parool, de Amsterdamse krant die de zwendel onthulde, dat het allemaal goedbedoeld is: 'Ik geef ze wat ze bestellen: een mooi stukkie rood vlees, net zoals mijn opa dat serveerde.'


Hoewel paardenbiefstuk een stuk goedkoper is dan ossenhaas vindt Van Thiel zichzelf geen geldwolf of oplichter. 'Ik begrijp wel dat sommige mensen zich beduveld voelen. Maar dit was wat ze allemaal zo lekker vonden!'


Van Thiel had nog niet gehoord van het paardenvleesschandaal in de supermarkten, maar vindt het een slechte zaak dat er in sommige producten stiekem paardenvlees is verwerkt. In de supermarkt zouden 'andere normen' gelden dan in een restaurant.


Eerder bleek al uit een dna-test dat de fijnproevers die Piet de Leeuw frequenteren al 63 jaar paardenvlees eten, maar aanvankelijk ontkende Van Thiel nog. Er zou hoogstens een stuk paard 'doorheen zijn geglipt'.


Van Thiel wil er vrijdagavond niet meer over praten, het is te druk in de bediening. 'Het zit hier weer goed vol hoor!'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden