Inval bij ontvoerders Nederlanders in Nigeria

Het Nigeriaanse leger heeft gisteren een inval gedaan bij de rebellen die begin mei vier Nederlanders gijzelden. Documentairemaker Jandries Groenendijk, drukker Erhard Leffers, schrijfster Marianne Vos en de van oorsprong Nigeriaanse milieu-activist Sunny Ofehe werden ruim een week vastgehouden. Ten tijde van de ontvoering waren zij bezig met een documentaire over de olierijke Nigerdelta.

Joris Zwetsloot
Jandries Groenendijk (links) en Sunny Ofehe (midden) na aankomst op Schiphol. Beeld anp
Jandries Groenendijk (links) en Sunny Ofehe (midden) na aankomst op Schiphol.Beeld anp

De bende, die zich naast ontvoeringen bezighield met oliediefstal en piraterij, is op de vlucht geslagen na een vuurgevecht met het leger. De autoriteiten namen wapens, munitie en boten in beslag. Tijdens de inval vonden zij bovendien een gestolen videocamera en een microfoon van het Nederlandse gezelschap.

De bende is ontkomen. Toch heeft de actie volgens het Nigeriaanse leger rust gebracht in de Nigerdelta. Maar in een gebied dat al jaren geteisterd wordt door geweld en ontvoeringen is dat een illusie, zegt Peter Willemsen, operationeel directeur van Security Partners en gespecialiseerd in gijzelonderhandelingen in Nigeria en elders.

'Nigeria heeft relatief de meeste ontvoeringen ter wereld. Ook als ze de daders pakken, zijn er altijd anderen die doorgaan met het geweld. Rust is maar van tijdelijke aard vanwege de grote armoede, corruptie en vervuiling in het gebied.'

Vele gewelddadige acties
Volgens milieuactivist Sunny Ofehe is de bende die de Nederlanders ontvoerde berucht vanwege haar vele gewelddadige acties in de Nigerdelta. 'De legeractie is goed, maar er is pas gerechtigheid als de bende wordt opgepakt.' Ontvoeringsexpert Willemsen heeft er weinig vertrouwen in dat er arrestaties zullen worden verricht. In de jungle van de delta zijn veel plekken alleen bereikbaar per boot.

Het grote aantal ontvoeringen in de Nigerdelta heeft te maken met de problemen van de bewoners. Vroeger leefden die van de visserij, maar door de oliewinning is het water verontreinigd. Ook sabotages aan de pijpleidingen en oliediefstal door de plaatselijke bevolking veroorzaken vervuiling van de viswateren.

Vanwege die uitzichtloze situatie toont de ontvoerde Jandries Groenendijk begrip voor de rebellen. Zij zouden zich genoodzaakt voelen hun verloren kostwinning te compenseren met oliediefstal en ontvoeringen. 'Ik zou in hun situatie waarschijnlijk hetzelfde doen', zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Lees het interview met Groenendijk in de Volkskrant van vandaag: 'We want the white!' schreeuwden de mannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden