Inval bij kantoor Uber Amsterdam

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn vanochtend bij de internettaxidienst Uber binnengevallen. Zij willen daar inzage hebben in en afschriften vorderen van de totale administratie van Uber in het kader van de dienst UberPOP, zei een woordvoerster van de inspectiedienst.

Een chauffeur van Uber laat een klant uitstappenBeeld anp

'Wij willen een beeld krijgen van de totale omvang van illegale taxichauffeurs van UberPOP. De taxidienst stoppen. De chauffeurs rijden nog steeds door ondanks de dwangsom die eind vorig jaar is opgelegd', aldus de zegsvrouw. In Nederland heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven in december de activiteiten van UberPop verboden.

Voor het kantoor van de omstreden taxidienst staan diverse auto's van de inspectiedienst. Met name die verboden dienst Uberpop stuit op groot verzet binnen de taxibranche. De dienst is tegen de regels en zou leiden tot oneerlijke concurrentie.

De gemoederen lopen zo hoog op dat sommige Uberpopchauffeurs het voor gezien houden en geen klanten meer rondrijden. In Rotterdam, Utrecht en Amsterdam maken taxichauffeurs jacht op de amateur-chauffeurs van Uber. Ze zijn boos omdat het bedrijf, tegen de regels in, particulieren in hun eigen auto goedkope taxiritjes laat aanbieden. De politie en inspectie laten het in de ogen van de taxichauffeurs afweten en dus grepen de chauffeurs hardhandig in.

De oplaaiende taxi-oorlog is het gevolg van een patstelling tussen de taxibranche, Uber en de overheid. De drie partijen hebben elkaar net zo klemgereden als de chauffeurs, en kunnen geen kant meer op. Uber houdt ondanks een verbod stug vol met het aanbieden van de Pop-taxi's. De reguliere chauffeurs bevestigen hun toch al onsympathieke imago door de nieuwkomers met agressie te verwelkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden