Inval bij kantoor Amnesty in Moskou

De Russische autoriteiten hebben maandag een onaangekondigde inval gedaan bij het Moskouse kantoor van Amnesty International. De inval is onderdeel van een golf aan dergelijke 'inspecties' bij ngo's in heel Rusland die begon nadat president Poetin in februari opriep tot strikte naleving van de vorig jaar verscherpte wetten.

MOSKOU - Net als bij voorgaande invallen probeerde ook een camerateam van de nationale tv-zender NTV zich naar binnen te wurmen. NTV was het afgelopen jaar verantwoordelijk voor een serie propagandafilms tegen de oppositie. 'De staat verhardt zijn relaties met mensenrechtenorganisaties', stelde Sergej Nikitin van Amnesty Rusland. 'In het verleden zijn we nooit geconfronteerd met zo'n lastercampagne'.

Amnesty International zegt in een reactie op de inval bezorgd te zijn dat de inspecties worden gehouden op een manier 'die bedoeld is om ngo's bewust te stigmatiseren en in diskrediet te brengen in de ogen van de bevolking'. Eerder gebood Rusland al de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID te vertrekken. Twee Amerikaanse ngo's vertrokken zelf, inclusief hun Russische personeel, na toenemende druk op hun activiteiten.

De golf aan inspecties vloeit voort uit wetten die sinds Poetins terugkeer als president zijn aangenomen of verscherpt. Een ervan gebiedt ngo's zich als 'buitenlands agent' aan te melden als zij hun geld uit het buitenland ontvangen, op straffe van maximaal drie jaar cel en hoge boetes. Een andere maatregel verruimt de definitie van hoogverraad: iemand die 'raadgevende hulp biedt aan een buitenlandse organisatie die zich richt tegen Ruslands belangen' kan tot twintig jaar celstraf worden veroordeeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden