Inval bij horeca in speurtocht naar fraude

Met 250 man heeft de politie zondagmorgen een inval gedaan bij zes hotels en enkele restaurants in Amsterdam en op enkele woonadressen in Amstelveen....

Van onze verslaggever

Zondagmiddag waren de betreffende hotels en restaurants, gesitueerd rond het Damrak in Amsterdam, gesloten. Bij de hotels Continental, Delta Hotel, Damrak, Center, Manofa en De Korenaer, en bij restaurant Karales hield de politie de deur dicht. Vele tientallen verhuisdozen met administratie werden in zes klaarstaande huurbusjes geladen.

De meeste van de binnengevallen horeca-gelegenheden behoren tot de houdstermaatschappijen Barzilai en Effe Liatten. Beide ondernemingen hebben nauwe relaties met een Israëlische familie. Volgens naburige horeca-ondernemers zijn alle binnengevallen hotels en restaurants eigendom van een Israëlische familie, die connecties zou hebben met de Israëlische georganiseerde misdaad. De woordvoerder van het Functioneel Parket weigert hierop in te gaan.

De inval was een gecoördineerde actie van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst SIOD, de Nationale Recherche en de fiscale- en economische politie FIOD-ECD. Al deze opsporingsinstanties staan onder leiding van het Functioneel Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had het UWV, de instantie die de sociale uitkeringen uitvoert, gewaarschuwd dat er bij de betreffende bedrijven premies zouden worden ontdoken.

Volgens een medewerker van Indonesisch restaurant Sarang Mas vielen de politieagenten om tien uur 's morgens het pand binnen. 'Ze waren op zoek naar illegale mensen en zo', zegt hij, maar of er iemand is gearresteerd, weet hij niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden