NieuwsTBO doet inval op Sint Maarten

Inval bij beheerder vuilstortplaats Sint Maarten na ‘signalen van corruptie’

Op Sint Maarten heeft het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) dinsdag een inval gedaan bij het bedrijf dat de afgelopen twee jaar het beheer heeft gehad over de vuilstortplaats van het eiland. Daarbij is gezocht naar de administratie, aldus een woordvoerder van het TBO. Er zijn geen arrestaties verricht.

De centrale afvalplek op het eiland laat vrijwel elke dag een hinderlijke rookwolk over het eiland waaien. Door de enorme afvalberg die orkaan Irma heeft verwekt is dit probleem nog groter geworden. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
De centrale afvalplek op het eiland laat vrijwel elke dag een hinderlijke rookwolk over het eiland waaien. Door de enorme afvalberg die orkaan Irma heeft verwekt is dit probleem nog groter geworden.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Het TBO is op de Caribische eilanden binnen het koninkrijk belast met de opsporing en vervolging van zware criminelen. Bij de actie dinsdag op Sint Maarten is samengewerkt met de politie van het autonome land.

Volgens het TBO, dat meerdere locaties bezocht, bestaan bij het contract dat voor de dump is afgesloten ‘signalen van corruptie en zware criminaliteit’. Concreet gaat het om mogelijke steekpenningen en het omkopen van ambtenaren. De beheerder van de dump, het bedrijf Robelto and Sons, had geen enkele eerdere ervaring met afvalverwerking.

Het betreft een contract sinds begin 2016, van in totaal meer dan een miljoen euro. De afgelopen jaren zijn de problemen met de vuilstort juist toegenomen. Op Sint Maarten loopt inmiddels onderzoek naar de gevaren die de dump oplevert voor de volksgezondheid. Bij branden op de stortplaats, zoals ook afgelopen weekeinde weer, komen giftige gassen als koolmonoxide en vluchtige organische stoffen vrij.

13 april woedde de zoveelste brand op de Dump van Sint Maarten dit jaar. Beeld Nederlandse Freelancers
13 april woedde de zoveelste brand op de Dump van Sint Maarten dit jaar.Beeld Nederlandse Freelancers

Orkaan Irma

Het onderzoek naar mogelijk crimineel handelen op en rond de dump is ook voor Nederland van belang. De regering in Den Haag trekt in totaal 550 miljoen euro uit om Sint Maarten te helpen bij het herstel na de verwoestende orkaan Irma van september vorig jaar. Voor het duurzaam opknappen van de vuilstort is de komende jaren meer dan honderd miljoen euro gepland.

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties heeft deze week, in antwoord op Kamervragen van Nevin Özütok (GroenLinks), gezegd zich niet te kunnen voorstellen dat de rook bij branden op de dump ‘geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid’. Knops verwacht dat het onderzoek dat de Wereldbank hiernaar verricht binnenkort klaar zal zijn en door de regering van Sint Maarten openbaar gemaakt zal worden.

Het TBO zegt ‘meer acties’ niet uit te sluiten. Volgens milieudeskundigen en parlementsleden op Sint Maarten moet zeer waarschijnlijk ook het ministerie van Vromi, dat het contract met Robelto and Sons regelde, aan de tand worden gevoeld. Milieuexperts en politici op het Caribische eiland hebben zich in het verleden meer dan eens zeer kritisch uitgelaten over de in hun ogen ongebreidelde invloed en macht waarover sommige ambtenaren bij Vromi beschikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden