Intuïtief schitteren op de flank

Vorig seizoen zat hij bij Heerenveen op een dood spoor. Het kwikzilverige waarmee hij de fans op de banken had gekregen, was weg. Deze zomer werd Beerens bij AZ herenigd met trainer Gertjan Verbeek. En met succes.

Veel mensen vragen hem wat er in zijn hoofd omgaat, vlak voordat hij zijn tegenstander passeert. Vleugelspeler Roy Beerens moet hen het antwoord schuldig blijven. Hij zou niet weten, glimlacht hij verontschuldigend. Die passeerbewegingen komen vanzelf. 'Het is een automatisme. De verdediger hapt en dan bedenk ik ter plekke iets.'


AZ, sinds zondag koploper van de eredivisie, nam de Brabander deze zomer over van Heerenveen vanwege diens aanvalsdrang en passeerbeweging. Vandaag is AZ op bezoek bij het Oekraïense Metalist Charkov, op zoek naar de tweede overwinning in de Europa League. Waarschijnlijk met Beerens als rechtsbuiten voor de spontane acties.


Hoe de 23-jarige voetballer zijn man passeert, beslist hij impulsief. 'Ik ben niet echt een denker op dat gebied.' Natuurlijk is het niet zo dat hij in het veld helemaal niet nadenkt, herstelt hij zich vlug. In zijn hoofd is hij wel degelijk bezig met het spel, maar zodra hij langs de zijlijn naar voren dribbelt, maakt hij zijn keuzes op gevoel.


Wanneer Beerens over voetbal spreekt, doet hij dat met het enthousiasme van een jongetje van pakweg 8 wiens hele leven draait om de bal. Een ventje dat elke middag met zijn vriendjes op een trapveldje staat, gehuld in een shirtje van zijn favoriete club en met de naam van zijn lievelingspeler op de rug.


Hij liep vroeger in de kleuren van zijn lievelingsclub PSV, grijnst Beerens. En hoewel Ruud van Nistelrooij en Luc Nilis in die tijd verreweg de meeste doelpunten maakten, droeg hij de naam van Boudewijn Zenden op zijn shirt, de kleine linksbuiten naar wie hij opkeek.


Samen met zijn vader ging hij dan naar PSV om naar zijn idool te kijken. Later zou hij de jeugdopleiding in Eindhoven doorlopen. 'Zenden stond linksbuiten en wij zaten in vak E', denkt hij glimlachend terug. 'Dus hij speelde een van beide helften vlak voor onze neus.'


Maar anders dan Zenden is Beerens tweebenig. 'Ik heb daar veel op getraind. Van mijn vader moest ik ook met links leren trappen. Ik oefende op muurtjes en garagedeuren in de buurt. Nooit bij mijn ouders op de deur, altijd bij iemand anders', lacht hij hardop. 'Nu heb ik daar veel voordeel van.'


Inmiddels is de voormalig jeugdinternational uitgegroeid tot een van de betere vleugelspelers in de eredivisie. In 2008 maakte hij de overstap van zijn PSV, dat hem het jaar ervoor aan NEC verhuurde, naar Heerenveen.


Onder trainer Gertjan Verbeek speelde hij zich definitief in de kijker. De eerste wedstrijden kwam de vleugelaanvaller nog in het veld als invaller, maar de rest van het seizoen voetbalde hij als vaste waarde in het elftal van de Friese Eredivisieclub.


Verbeek verliet de club na dat jaar en werd vervangen door Trond Sollied, onder wie Heerenveen het bekertoernooi won. Maar daarna braken twee mindere jaren aan, waarin de Friezen meerdere keren van trainer wisselden.


'Op een gegeven moment liep het niet meer. Bij geen enkele speler van Heerenveen eigenlijk', concludeert hij nu . 'We verloren een aantal wedstrijden en zakten weg. Toen werd het heel moeilijk om de draad op te pakken. We waren niet meer het Heerenveen van Gertjan Verbeek.'


En ook Beerens was niet meer de speler die hij in zijn eerste seizoenen bij Heerenveen was. 'Iedereen zag wel dat ik goed kon voetballen. Sommige wedstrijden speelde ik erg goed. Maar het was niet meer constant genoeg.'


Dat was voor hem het signaal om te vertrekken. Al voor de zomerstop meldde AZ zich voor Beerens, maar het duurde nog tot half augustus voor de clubs een akkoord bereikten, waardoor de aanwinst pas in de derde competitieronde bij de Alkmaarse club kon meedoen.


Tijdens zijn eerste wedstrijd voor AZ begon Beerens op de bank, maar viel hij na rust in voor Charlison Benschop. Hij bracht dynamiek en flair in een wedstrijd waar de thuisclub tot op dat moment zeer matig speelde.


In de wedstrijden daarna bevestigde hij dat dit geen eenmalige opleving was. Beerens zegt dat zijn goede spel voor een deel te danken is aan de manier van spelen van AZ: 'We spelen goed positiespel en voetballen vooruit. En dat is waar mijn kracht ligt, op de helft van de tegenstander.'


Maar ook de hernieuwde samenwerking met trainer Verbeek is van invloed op zijn spel. 'Hij is duidelijk in wat hij wil en wat niet. Dat is belangrijk voor mij.' Als hij de taak die Verbeek hem oplegt uitvoert, is Beerens vrij in het bepalen van zijn spel en kan hij naar hartelust aanvallen en acties maken.


En die benadering lijkt te werken. Toch tempert de nog altijd jonge aanvaller het enthousiasme: 'Dit is gewoon het niveau waarnaar ik streef. Nu moet ik constanter worden en proberen dit spel elke week te laten zien.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden