Intolerable Cruelty, The Iron Lady, Absolute Power

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie

The Iron Lady Beeld
The Iron LadyBeeld

Intolerable Cruelty (Joel en Ethan Coen, 2003) HBO 2, 16.45-18.25 uur.

Nors spreekt de ambtenaar van de burgerlijke stand een aanstaande bruidegom toe die voor zijn beurt spreekt. 'Ben je nooit eerder getrouwd of zo?' In het chique milieu van Intolerable Cruelty is een eerste huwelijk een zeldzaamheid; aan de lopende band wordt er in de film gehuwd en weer gescheiden. De succesvolle echtscheidingsadvocaat George Clooney en de goudzoekende femme fatale Catherine Zeta-Jones blinken uit in bedrog en manipulatie, in deze vermakelijke ode aan screwball-komedies uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

The Iron Lady (Phyllidia Lloyd, 2011) NPO 2, 23.25-01.02 uur.

Tamelijk onbeladen drama over het toch zo beladen leven van de in 2013 gestorven Engelse oud-premier Margaret Thatcher. Wie haar regeerperiode heeft meegemaakt, de crisisjaren tachtig van de vorige eeuw, zal zich tijdens The Iron Lady geregeld verbazen over de grote gebeurtenissen die tot voetnoten zijn geworden in deze biopic van Phyllida Lloyd (Mamma Mia!). De manier waarop ze de macht van de vakbonden wist te breken en haar keiharde bezuinigingen die tot grootschalig oproer leidden, komen aan bod maar blijven in de schaduw van het verhaal over een ambitieuze vrouw die zich in een mannenwereld moet waarmaken. En waar in werkelijkheid haar echtgenoot ver op de achtergrond bleef, speelt hij in de film een belangrijke rol dat wil zeggen: tegen de achtergrond van háár rol als echtgenote.

Omdat de makers de (wereld)geschiedenis niet onbesproken wilden laten, resulteert een overvolle film, waarin voor een duidelijke stellingname geen plaats is. Wat onverlet laat dat Meryl Streep in deze in flashbacks vertelde film een bewonderenswaardige prestatie neerzet, beginnend als een stokoude, demente Thatcher die een pak melk gaat kopen in de buurt winkel.

Funny Girl (William Wyler, 1968) BBC 2, 14.00-16.25 uur.

Barbra Streisand debuteerde en won meteen de Oscar voor haar rol van zangeres en comédienne Fanny Brice in deze musical van Hollywood-veteraan William Wyler. De onlangs overleden Egyptische acteur Omar Sharif speelt haar echtgenoot Nicky Arnstein, een rol die even-eens veel lof kreeg, maar in Sharifs geboorteland op officieel protest stuitte: de Egyptische regering verdroeg het niet om Sharif naast een Joodse actrice te zien (Streisand) en deed de film in de ban.

Absolute Power (Clint Eastwood, 1997) SBS 9, 20.30-23.00 uur.

Liefst drie acteerkanonnen spelen mee in Absolute Power, en toch zal de film zeer zeker niet de geschiedenis ingaan als Eastwoods meesterwerk. Eastwood zelf speelt in de desondanks onderhoudende politieke thriller de gentleman-inbreker Luther Whitney, die er toevallig getuige van is hoe de Amerikaanse president (Gene Hackman) in de slaapkamer van een oude vriend diens jonge vrouw wat ruw aanpakt. Het resulteert in haar dood. Laat het maar aan Judy Davis als kabinetschef over de zaak in de doofpot te stoppen. Whitney, die aanvankelijk allerminst de behoefte voelt de president erbij te lappen, verandert van houding als hij erachter komt wat de president werkelijk voor een man is. Ed Harris, kanon 3, is de politieman die de zaak moet onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden