Intocht Amsterdam verloopt rustig, één actievoerder verwijderd

Onder luid gejuich van duizenden kinderen en hun ouders, zijn Sinterklaas en zijn Pieten zondagochtend feestelijk onthaald in Amsterdam. Het uiterlijk van de Pieten is dit jaar aangepast om de tegenstanders van het kinderfeest tegemoet te komen. Slechts één anti-zwarte pietdemonstrant werd door de politie verwijderd.

Betogers staan met dichtgeplakte mond met hun rug naar de stoet op de Dam tijdens de intocht van Sinterklaas. Beeld null
Betogers staan met dichtgeplakte mond met hun rug naar de stoet op de Dam tijdens de intocht van Sinterklaas.

Weinig pietopponenten, weinig politie en veel witte pietjes', vertelt verslaggever Sander van Walsum die aanwezig is bij de intocht in Amsterdam. Hij sprak daar een moeder van drie kleine Zwart Pietjes. 'Ze bekende zich daar een beetje ongemakkelijk over te voelen. Haar jongste verheugt zich er al maanden op om als Zwarte Piet de straat op te gaan, maar de moeder heeft het ongemakkelijke gevoel dat dit verstoon als statement wordt opgevat. Het is vanzelfsprekende is er voor haar wel af. Haar kinderen verkleed als Zwarte Pietjes werden ook opmerkelijk vaak gefotografeerd: ze vormen al de uitzondering op de regel.'

Eén actievoerder verwijderd
Tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam is één actievoerder verwijderd. Een agent plukte de anti-zwarte pietdemonstrant uit de menigte en duwde hem een steegje in. Vlak voor de stoet met de sint de Dam bereikte, ontstond een opstootje. Een anti-zwarte pietdemonstrant ging op de afgesloten rijbaan staan, maar werd met wat duw- en trekwerk snel verwijderd door agenten. Of hij degene is die is opgepakt, is niet duidelijk. Ook is niet bekend wat de demonstrant die werd verwijderd, had gedaan.

Tientallen demonstranten, van wie een enkeling met een 'Zwarte Piet is Racisme'-shirt, keerden de stoet uit protest met gebalde vuist in de lucht de rug toe. Volgens verslaggever Van Walsum ging het om zo'n 20 demonstranten in een rij op de Dam. 'Ze stonden zwijgend met de rug naar Sinterklaas en zijn gevolg toegewend, omgeven door politieagenten.' Ook hadden mensen hun mond met tape afgeplakt. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten, maar greep zoals beloofd niet in.

De Stichting Nederland Wordt Beter die het protest organiseerde, vindt het hulpje van de goedheiligman racistisch. Tegenstanders van Zwarte Piet probeerden de Amsterdamse sintintocht nog bij de rechter te voorkomen, maar dat was tevergeefs. De organisatie van het kinderfeest heeft wel wat aanpassingen beloofd om de tegenstanders tegemoet te komen.

De Pieten mogen dit jaar geen goudkleurige oorringen dragen en mogen een andere kleur lippenstift kiezen. Ook mogen ze variëren in haardracht.

Aankomst
Om tien uur kwam de stoomboot Amsterdam binnen. Vlak voordat de stoomboot van de goedheiligman aanmeerde bij het Scheepvaartmuseum, vuurde het voc-schip naast het museum twee schoten af bij wijze van welkom. Op de kade werd de sint ontvangen door burgemeester Eberhard van der Laan. 'We zijn zo blij dat u er bent. We konden niet ophouden er over te praten de afgelopen weken.'

Sinterklaas dankte de burgervader voor de sfeervolle ontvangst. 'U bent zo druk geweest met mijn komst. We hebben zwaar weer gehad, maar ik en de pieten zijn heel blij hier te zijn.'

Betogers staan met hun rug naar de stoet op de Dam tijdens de intocht van Sinterklaas. Beeld null
Betogers staan met hun rug naar de stoet op de Dam tijdens de intocht van Sinterklaas.
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden