Intimiteit

Een nieuw huis brengt nieuwe buren met zich mee. Tot nu toe heb ik er nog maar weinig gezien. Veel mensen waren weg in de kerstvakantie....

Tsja.

Ook nu grenst ons huis weer aan een grote binnentuin. Er komen zelfs meer huizen op uit dan bij de vorige binnentuin. Ik ben nog niet gewend aan al die nieuwe personages die flitsgewijs hun leven laten zien, maar eind vorige week zag ik schuin aan de overkant op één hoog een tengere jongeman met krullen voortdurend in een slaapkamer bezig; om de haverklap kwam hij binnen om het dekbed op te schudden, de kussens goed te leggen, dat werk. Het zag er nerveus en ongeoefend uit, maar waar het de voorbode van was, wist ik niet.

Tot zondagochtend.

Toen lag er ineens een blonde vrouw in het bed, met aan haar borst een versgeboren baby. De jongeman was er ook weer, maar nu zag hij er behalve onrustig ook nog eens pips uit, duidelijk een nachtje overgeslagen. Dan weer zat hij op de rand van het bed, dichtbij de baby, dan weer drentelde hij pratend door de kamer, soms stond hij even voor het raam en keek hij de binnentuin in.

In de loop van zondag werd het druk in de slaapkamer. De eerste die op bezoek kwam, was een vriendin van de nieuwe moeder. Zij had ook een baby, maar die was al groot genoeg om in een moderne draagzak te hangen. De vrouw nam plaats in de vensterbank en vertelde honderduit. Daarna deden moeder en kind een slaapje waaruit ze gewekt werden door opa en oma die verlegen de slaapkamer binnenslopen, gevolgd door vrienden van de jonge vader die een fles champagne bij zich hadden.

De avond viel.

De gordijnen gingen dicht.

Maandagochtend werden ze kordaat geopend door de kraamzorg, een dame op leeftijd. De nieuwe moeder lag op haar zij naar de baby naast haar te kijken. Op het nachtkastje stond een fles Spa. De jonge vader kwam binnen en zette zich bij zijn gezin. Na korte tijd hield hij het niet meer en begon hij weer zenuwachtig door de kamer te drentelen. Hij zag er nog steeds pips uit, en inmiddels ook ongeschoren. De kraamzorg verzamelde de was en verdween naar de badkamer, de deur ging open voor een jonge vrouw die professioneel op de rand van het bed ging zitten, paperassen uit haar tas haalde en opeens schaterend lachte. De vroedvrouw.

In de loop van de ochtend werd het weer rustig rond moeder en kind. De afstand die mij van de intimiteit scheidde was te groot om precies te zien wat er gebeurde, maar daar stond tegenover dat het niet moeilijk was me voor te stellen hoe verliefd ze af en toe naar haar kind keek, hoe slap ze zich voelde en hoe ze genoot van de zoete lucht van de baby. Vlak voor ze weer indommelde, speelde ze even met baby's vingers. Vader kwam op kousenvoeten binnen en sloot de gordijnen. Buiten begon het te regenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden