Intimidaties halen weinig uit bij demonstranten

CAÏRO - De intimidatiecampagne heeft de anti-Mubarakbeweging niet gebroken. Opnieuw kwamen honderdduizenden betogers, onder wie veel vrouwen en kinderen, naar het Tahrirplein in Caïro. Ook in andere Egyptische steden gingen tienduizenden demonstranten de straat op.


Gevechten met aanhangers met de president braken ditmaal niet uit. Het leger was in Caïro sterker uitgerukt dan op eerdere dagen en versperde pro-Mubarakgroepen met tanks de doorgang.


Het Tahrirplein is sinds donderdagochtend stevig in handen van de tegenstanders van Mubarak. Buiten het centrum van Caïro bleven gewapende groepen actief, waardoor de crisissfeer de stad bleef beheersen. Buitenlandse journalisten waren, net als eerder deze week, een doelwit bij de talloze controleposten die militairen en knokploegen hadden opgericht.


Op wat de demonstranten de 'Dag van Vertrek' hadden gedoopt, leek een politieke oplossing voor de crisis nog niet in zicht. Mubarak blijft vasthouden aan zijn positie als president. De protestbeweging eist het 'einde van het systeem', zoals te lezen was op het grootste spandoek op het Tahrirplein. De Amerikaanse druk op het Egyptische regime heeft nog niet zichtbaar geleid tot resultaat.


Diverse vooraanstaande Egyptische politici bezochten het Tahrirplein. Mohamed ElBaradei was er voor de tweede keer sinds de demonstraties op 25 januari begonnen. Amr Moussa, secretaris-generaal van de Arabische Liga, was er voor het eerst. Moussa sprak kort tot de demonstranten, die hem toejuichten. In een interview met de Franse televisie zei hij later dat hij overweegt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.


ElBaradei zei in een interview dat hij alleen een kandidatuur overweegt 'als het volk erom vraagt'


Wel schetste ElBaradei, door de gezamenlijke oppositie naar voren geschoven als haar vertegenwoordiger, de hoofdlijnen van een overgangsregering. Hij stelt voor het land een jaar te laten besturen door 'een raad', waarin ook het leger is vertegenwoordigd. Egypte zou dan zonder officiële president zijn tijdens de voorbereiding van vrije verkiezingen. Op dit idee kwam geen antwoord van Mubarak of zijn entourage.


De Moslimbroederschap ontkent dat ze een kandidaat voor het presidentschap wil leveren. De beweging pleit voor een consensuskandidaat voor de gehele protestbeweging. Daarmee wil de Moslimbroederschap naar eigen zeggen de 'angsttactieken' van Mubarak in de wielen rijden. Het belangrijkste argument van de 82-jarige president om aan te blijven, is dat hij anders chaos en een machtsovername door fundamentalisten vreest. De oppositie wijst erop dat juist het aanblijven van Mubarak tot chaos leidt.


'Wij willen een burgerlijke staat, gebaseerd op islamitische principes', zei woordvoerder Issam al-Aryan. 'Een democratische staat, met een parlementair systeem, vrijheid om partijen te vormen, persvrijheid en een onafhankelijke rechtspraak.'


Amerikaanse functionarissen hebben vrijdag anoniem gezegd dat Washington met Egyptenaren in gesprek is over een 'ordelijke' machtsoverdracht.


Persbureau Reuters meldde dat daarbij ook een scenario bestaat voor het onmiddellijke vertrek van Mubarak.


Volgens The New York Times wordt tevens gesproken over het instellen van een grondwettelijke raad, bestaande uit een trojka van Egyptische politici onder aanvoering van de huidige vicepresident Omar Suleiman. Voorwaarde is dat het gezelschap de steun geniet van het leger.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden