Intimidaties halen weinig uit bij demonstranten

CAÏRO - De intimidatiecampagne heeft de anti-Mubarakbeweging niet gebroken. Opnieuw kwamen honderdduizenden betogers, onder wie veel vrouwen en kinderen, naar het Tahrirplein in Caïro en andere Egyptische steden.

Een demonstrant met een Egyptische vlag op het Tahrirplein in Caïro. Beeld ap
Een demonstrant met een Egyptische vlag op het Tahrirplein in Caïro.Beeld ap

Gevechten met aanhangers met de president braken ditmaal niet uit. Het leger was sterker uitgerukt dan op eerdere dagen en versperde pro-Mubarakgroepen met tanks de doorgang.

Het plein is stevig in handen van de tegenstanders van Mubarak sinds donderdagochtend. Buiten het centrum van Caïro bleven gewapende groepen actief, waardoor de crisissfeer in de stad bleef. Buitenlandse journalisten waren nog steeds een doelwit bij de talloze controleposten die militairen en knokploegen hadden opgericht.

Oplossing

Op wat de demonstranten de 'Dag van Vertrek' hadden gedoopt, leek een politieke oplossing voor de crisis nog niet in zicht. Mubarak blijft vasthouden aan zijn positie als president. De protestbeweging eist nog steeds het 'einde van het systeem', zoals te lezen was op het grootste spandoek op het Tahrirplein. Ook de Amerikaanse druk op het Egyptische regime heeft nog niet zichtbaar geleid tot resultaat.

Verscheidene vooraanstaande Egyptische politici bezochten het Tahrirplein. Mohamed ElBaradei voor de tweede keer sinds de demonstraties op 25 januari begonnen. Nieuw was Amr Moussa, secretaris-generaal van de Arabische Liga. Moussa sprak kort tot de demonstranten, die hem toejuichten. In een interview met de Franse televisie zei hij later dat hij overweegt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. ElBaradei zei in een interview dat hij alleen een kandidatuur overweegt 'als het volk er om vraagt'.

Overgangsregering

Wel schetste ElBaradei, door de gezamenlijke oppositie naar voren geschoven als haar vertegenwoordiger, de hoofdlijnen van een overgangsregering. Hij stelt voor het land een jaar te laten besturen door 'een raad', waarin ook het leger vertegenwoordigd is. Egypte zou dan zonder offi­ciële president zijn tijdens de voorbereiding van vrije verkiezingen. Op dit idee kwam geen antwoord van Mubarak of zijn entourage.

De Moslimbroederschap ontkent dat ze een kandidaat voor het presidentschap wil leveren. De islamistische beweging pleit voor een consensuskandidaat voor de gehele protestbeweging. Daarmee wil de Moslimbroederschap naar eigen zeggen de 'angsttactieken' van Mubarak inde wielen rijden. Het belangrijkste van de 82-jarige president om aan te blijven is namelijk dat hij anders chaos en een machtsovername door fundamentalisten vreest. De oppositie wijst er op dat juist het aanblijven van Mubarak tot chaos leidt.

Burgerlijke staat

'Wij willen een burgerlijke staat, gebaseerd op islamitische principes', zei woordvoerder Issam al-Aryan. 'Een democratische staat, met een parlementair systeem, vrijheid om partijen te vormen, persvrijheid en een onafhankelijke rechtspraak.'

Amerikaanse functionarissen hebben vrijdag anoniem gezegd dat Washington met Egyptenaren in gesprek is over een 'ordelijke' machtsoverdracht. Persbureau Reuters meldde dat daarbij ook een scenario bestaat voor het onmiddelijke vertrek van Mubarak. De New York Times meldde dat ook wordt gesproken over het instellen van een grondwettelijke raad, bestaande uit trojka van Egyptische politici onder aanvoering van de huidige vicepresident Omar Suleiman.
Voorwaarde is dat het gezelschap de steun geniet van het leger.

De nieuwe minister van Financiën, Samir Radwan, heeft gezegd dat economische verliezen door het al elf dagen aanhoudende protest 'enorm' zijn.

'Westerse media voeren vuile oorlog'

De westerse media zweren samen tegen Egypte, de chaos in Egypte is voor een belangrijk deel aan hen toe te schrijven. Die boodschap - verontrustend voor de nog in Caïro aanwezige journalisten - werd vrijdag in een interview met de BBC afgegeven door Ibrahim Kamel,
secretaris-generaal van de NDP, de Egyptische regeringspartij.

'Er wordt gezegd dat de geheime politie het geweld heeft georganiseerd. Een leugen. Dat melden de buitenlandse media teneinde het regime ten val te brengen. De westerse media voeren een vuile campagne tegen Egypte. De indruk die de mensen hier terecht hebben, is dat de westerse media deel zijn van een samenzwering tegen Egypte.

'De meerderheid van de Egyptenaren is tegen wat er gebeurt op het Tahrirplein, de demonstraties tegen de regering. Maar de zwijgende meerderheid zit thuis. Maar daar zullen ze niet altijd blijven. Er zullen spoedig miljoenen op straat zijn.

BBC: 'U roept op tot een tegenbetoging vandaag?'
'Nee, vandaag zullen we zien hoe het zich ontwikkelt. Maar de zwijgende meerderheid zal zeker naar buiten komen om de wereld te laten zien dat Egypte in staat is zich weer te ontwikkelen.

'Het spijt me altijd te hebben gedacht dat het Westen echt om Egypte geeft. Dat blijkt niet het geval. Egypte is verraden door het Westen. Niet alleen president Mubarak, het hele land.

'Ik hoop dat jullie op een dag zullen beseffen dat jullie op het verkeerde paard hebben gewed. Het is niet in het belang van het Westen 84 miljoen Egypenaren te verliezen.'

Beelden van demonstranten op het Tahrirplein in Caïro. Beeld ap
Beelden van demonstranten op het Tahrirplein in Caïro.Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden