Interviews op tournee

De Volkskrant en Frénk van der Linden trekken vanaf 28 september langs de theaters met een reeks openbare interviews met spraakmakende Nederlanders. In V presenteert hij zijn kandidaten. Vandaag: Esther Vergeer.

FRÉNK VAN DER LINDEN

Hoe karakterbedervend is het om onoverwinnelijk te zijn? Waar kun je een tennisbal het beste raken? Op welke wijze is een gehandicapt lichaam in staat jarenlang topprestaties te leveren? En: wat zou je met Nederland doen als je premier Rutte een tijdje mocht vervangen?

Esther Vergeer kent de antwoorden.

De rolstoeltennister is 's lands succesvolste sporter van het afgelopen decennium. Begin dit jaar nam ze afscheid, na 470 opeenvolgende gewonnen partijen. 'Ik heb er geen behoefte meer aan', zei ze. 'Daar ben ik zelf misschien nog wel het meest verbaasd over.'

De getallen die haar loopbaan samenvatten, zijn duizelingwekkend: 169 titels; dertien jaar achtereen door de internationale tennisfederatie uitgeroepen tot wereldkampioen; vier gouden medailles op de Paralympics (2000, 2004, 2008 en 2012), tweemaal gekozen tot de beste gehandicapte sporter ter wereld. 'Zij is de kampioen die geen gelijke kent, alleen rivalen', schreef The New York Times.

Toch is Vergeer, die haar prestaties leverde na drie hersenbloedingen en een dwarslaesie, voor een fors deel van het grote publiek in Nederland nog steeds een onbekende. Op het podium van Het Klooster Theater in Woerden zal ze haar verhaal zaterdagavond 28 september in een experimentele setting uit de doeken doen. Het gesprek van krap twee uur wordt verlevendigd met actie op het podium, filmpjes, getwitterde vragen vanuit het publiek en muziek van componist Tom America. Langzaam maar zeker ontstaat een totaalportret. Leven, liefde, werk volgens een onverslaanbare gesprekspartner.

Wat bij Vergeer vooral intrigeert, is haar even warme als stoïcijnse houding en de combi van een feminiene uitstraling met moordlust tussen de krijtlijnen. De vraag is hoe zij kwetsbaarheid en kracht verenigt en hoe haar controledrift samenhangt met haar fysieke beperkingen.

Esther Vergeer is de eerste gast in een reeks van acht tussen september en juni. Iedere gesprekspartner krijgt de kans hardop te dromen over een ander Nederland. Wat zou hij of zij doen als de minister-president even plaatsmaakt?

Korting voor Volkskrantlezers

Kaarten voor de interviewtournee van de Volkskrant en Frénk van der Linden zijn te bestellen via kloosterwoerden.nl. Prijs: 18,50 euro. Voor Volkskrantlezers zijn 75 kaarten beschikbaar tegen 20 procent korting. Die kunnen telefonisch besteld worden onder vermelding van VKFrenk. Tel: 0348-423066.

28/9: try-out in klooster Woerden van de reeks Frénk droomt hardop met... Een weergave van dit gesprek later in deze krant.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden