'Interviewers zijn lui en luisteren niet'

Iedere week bezoekt de Volkskrant de leukste feestjes voor u. Deze week: Madelon Meester tussen interviewers en hun slachtoffers.

Madelon Meester
null Beeld Cigdem Yuksel
Beeld Cigdem Yuksel

Het is donker, er flikkeren wat lampen en in de verte komt een donder aanrollen. De opening van het Grote Interviewgala in de Stadsschouwburg is een symbolische: er is zwaar weer op komst voor het diepte-interview. Hoe dat te redden, luidt de vraag van de uitverkochte vijfde editie. Een boei bungelt boven het podium.

Voornamelijk journalisten vullen vanavond de Stadsschouwburg, ze zijn gekomen om tips te verkrijgen van meesters in het vak als Coen Verbraak, Wilfried de Jong en Frénk van der Linden. De Jong komt met de eerste wijze lessen als hij vertelt over zijn interview met zijn held Archie Shepp. De Afro-Amerikaanse saxofonist had net opgetreden, zijn ogen waren bloeddoorlopen, de geur van alcohol hing om hem heen. Beginnend interviewer De Jong had zich voorgenomen origineel te beginnen, het was in de tijd van de rap. 'You did a lot of singing tonight. Can I say it was a sort of rap?' 'Do you say I'm a nigger?', luidt Shepps felle reactie. 'Working on a slave ship?'

Wat?

Het Grote Interviewgala

Waar?

Stadsschouwburg Amsterdam

Wanneer?

Woensdag 11 februari, 19.00-23.30 uur

Wat?

Het Grote Interviewgala

Waar?

Stadsschouwburg Amsterdam

Wanneer?

Woensdag 11 februari, 19.00-23.30 uur

Dolk in de rug

Niet écht een lekker begin. De eerste tip van de avond luidt dan ook: probeer nooit het slimste jongetje van de klas te zijn. Nee, zegt De Jong 'doe het zoals Henk van Dorp, die elk interview begint met: zo, hoe is het met je?, om een kwartier later een dolk in iemands rug te steken.' En dan meteen nog een les: interview nóóit je helden.

Daarna waaiert het publiek uit over de ruimtes van de Schouwburg. In de Koninklijke Foyer heeft interviewer Pieter Webeling (Volkskrant Magazine, Jan) een gesprek met rolstoeltennister Esther Vergeer, presentatrice Sylvana Simons en oud-politicus Rob Oudkerk. Deze drie veelvuldig geïnterviewden belichten het vraaggesprek van de andere zijde. Hoe ervaren zij diepgravende interviews?

Erg goed komen interviewers er niet van af. 'Ze lokken je geregeld met valse voorwendselen en hebben het stuk vaak al geschreven voor het interview heeft plaatsgevonden', leert Simons ons. Ook zijn interviewers lui, schrijven ze dingen op die niet worden gezegd en luisteren ze niet. Wanneer iemand uit het publiek vraagt waarom je je dan toch zou laten interviewen, luistert Webeling ironisch genoeg niet en begint hij een gesprek met Van der Linden, die achter in de zaal staat. 'Mag ik even antwoord geven op haar vraag?', onderbreekt Simons. 'Omdat ik ijdel ben en soms wat te verkopen heb', is haar eerlijke antwoord.

Moeten we ons nu zorgen maken over het diepte-interview? Voor een antwoord komen de bezoekers aan het einde van de avond bijeen in de Grote Zaal. Dat lijkt mee te vallen, toont een onderzoek aan van Motivaction onder ruim duizend mensen. 59 procent vindt het nog steeds prettig interviews te lezen, ernaar te kijken of te luisteren. En anders is er nog de hoopvolle uitspraak van Wilfried de Jong: 'Ach, de wolf wordt bedreigd, maar die loopt tegenwoordig ook weer in Drenthe rond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden