Interview-NSS voorspelt het best

Interview-NSS lijkt de winnaar van de opiniepeilers te zijn geworden. Het bureau, de politieke barometer van televisieprogramma Nova, zat met zijn laatste voorspelling het dichtst bij de zetelverdeling die op grond van ruim negentig procent van de stemmen was gemaakt....

De twee andere grote bureaus, het Nipo en Maurice de Hond, volgen op enige afstand. De Politieke Aandelen Markt (PAM) van de Volkskrant zit daartussen. Dat blijkt uit een optelsom van de verschillen tussen de peilingen op dinsdagavond, en de voorlopige verkiezinguitslag. Interview-NSS zat er in totaal zo'n zes zetels naast, de PAM acht, Nipo twaalf en De Hond veertien.

De peilers hebben het CDA en de LPF eensgezind onderschat. Interview-NSS lijkt vooral de SP goed te hebben voorspeld; De Hond gaf teveel gewicht aan SP en PvdA. Gisteren kwam hij nog met een nieuwe peiling, die echter relatief slechter was dan zijn enquête van de avond daarvoor.

'De Hond is daardoor natuurlijk de verliezer', zegt de Leidse politicoloog Galen Irwin. 'Hij heeft een risico genomen door op verkiezingsdag nog te peilen.' Volgens Irwin zouden de cijfers van De Hond eigenlijk beter moeten zijn dan die van de rest, omdat die al een dag eerder waren gestopt met hun enquêtes.

De PAM voorspelde woensdag als enige een overwinning van het CDA. Ook heeft de PAM de LPF minder onderschat dan de andere peilers. Halverwege de dag stond de PAM zelfs even op 15 zetels voor de LPF.

De verschillen tussen de peilingen zijn volgens politicoloog Cees Van der Eijk van de Universiteit van Amsterdam niet zo groot. 'Dat geeft aan dat zij ongeveer evenveel waard zijn, ondanks de verschillen in methodieken.'

Hij stelt dat de peiling van Maurice de Hond in de weken voorafgaand aan de verkiezingen vaak een paar dagen tot een week voorliep op die van zijn concurrenten. De Hond signaleerde als eerste, na het RTL-debat tussen de lijsttrekkers op 5 januari, de scherpe stijging van de PvdA. Vervolgens overschatte hij die wel.

De peiling van bureau Interview-NSS ging uit van een gemiddelde over twee weken. Pas de laatste dagen werd de methode wat actueler gemaakt. Dat lijkt te hebben geholpen, zegt Van der Eijk.

Om verwijten van onduidelijkheid over de verschillende peilingen in de toekomst te voorkomen riep directeur Reinier Heutink van Interview-NSS gisteren voor de AVRO-radio zijn concurrenten op tot meer openheid over hun methodieken. De andere bureaus zijn het daar mee eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden