Interventies in Libië worden gecoördineerd vanuit Duitsland

BRUSSEL - De eerste fase van de internationale militaire interventie in Libië wordt geleid vanaf een Amerikaanse militaire basis bij het Duitse Ramstein. Dat heeft de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem vandaag gezegd op de Vlaamse televisie. De Amerikanen doen daar de coördinatie met nationale cellen.

Exploderende voertuigen, die behoren aan troepen van Kadhafi, exploderen na een luchtaanval. Beeld reuters
Exploderende voertuigen, die behoren aan troepen van Kadhafi, exploderen na een luchtaanval.Beeld reuters

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere noemde het commandocentrum in Duitsland 'een belangrijk signaal dat ook Duitsland mee wil instaan voor een succes'. De Duitse regering onthield zich deze week bij de stemming over in de VN-Veiligheidsraad over ingrijpen in Libië.

Volgens Vanackere wordt de NAVO in een latere fase betrokken bij de interventie, bijvoorbeeld als het gaat om de controle op de naleving van het wapenembargo. 'Beide opties gaan samen', stelde hij. België staat vanaf maandag klaar op mee te doen aan de interventie.

Rapport

Vlaamse media meldden dat militaire raadgevers van de NAVO nog deze zondag een rapport voorstellen over de situatie in Libië. Het rapport moet het bondgenootschap in Brussel helpen bij de besluitvorming over deelname aan de oorlog tegen Libië. De organisatie kan beslissen om bijvoorbeeld alleen logistieke steun te geven aan de coalitietroepen. Een deel van de 28 NAVO-lidstaten is immers geen voorstander van militair ingrijpen.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden