nieuwsspeelgoedwinkel failliet

Intertoys verliest strijd met (online) prijsstunters en vraagt faillissement aan. Eigenaar hoopt op doorstart

Speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Vorige week dinsdag kreeg de keten uitstel van betaling van de rechter. De bewindvoerders van de winkel hebben nu gevraagd om dat om te zetten in een faillissement. Intertoys hoopt op een doorstart; de vierhonderd filialen blijven voorlopig open om de kans daarop te vergroten.

null Beeld arie kievit
Beeld arie kievit

Intertoys kampt al jaren met tegenvallende omzetten door concurrentie van (online) prijsstunters. In tien jaar tijd is de omzet van de speelgoedwinkels gehalveerd. Vorige week sprak eigenaar Alteri, een Brits opkoopfonds, over een ‘onontkoombare stap’. ‘Op basis van een uitgebreide analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie noodzakelijk is. De uitkomst daarvan is op dit moment nog niet helder.’

Alteri kocht Intertoys afgelopen najaar van Blokker, een winkelketen die ook al jaren kwakkelt door tegenvallende resultaten. Blokker had in 2016 al Intertoys en Bart Smit samengevoegd om kosten te besparen. Het mocht niet baten: het verlieslijdende Intertoys werd verkocht, zoals eerder Leenbakker van de hand werd gedaan.

Intertoys telt ongeveer driehonderd winkels in Nederland en België, los van nog eens honderd Nederlandse franchisenemers. Verder beschikt de in 1976 als Hobo Faam ontstane speelgoedketen over een hoofdkantoor in Amsterdam en twee distributiecentra. Het faillissement geldt niet voor de winkels van de Nederlandse franchisenemers of de Belgische activiteiten. Er werken ongeveer 3.200 mensen bij de keten.

‘Wij betreuren de huidige onzekerheid die dit creëert voor iedereen bij Intertoys, inclusief medewerkers, franchisenemers en leveranciers. Maar de marktontwikkelingen in de afgelopen jaren geven geen ander alternatief’, zei Intertoys-baas Ronald Armbruster vorige week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden