NieuwsIntertoys

Intertoys maakt doorstart met Portugese investeerder

Speelgoedketen Intertoys blijft bestaan. De Portugese investeerder Green Swan wil 220 van de 286 winkels overnemen. Of dat aantal uiteindelijk gehaald wordt, hangt af van onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers, meldt de curator vrijdag. Een woordvoerder van Intertoys verwacht dat ‘de meeste’ franchisenemers meegaan.

Kirsten Zwanenburg
 Consumenten verzilveren zaterdag massaal cadeaubonnen van Intertoys in de Scheveningse vestiging.  Beeld ANP
Consumenten verzilveren zaterdag massaal cadeaubonnen van Intertoys in de Scheveningse vestiging.Beeld ANP

Van de 3.200 werknemers verliest meer dan de helft zijn baan. Zo’n 1.000 tot 1.500 banen blijven behouden. Volgens vakbonden FNV en CNV is het een goede zaak dat een deel van het personeel zijn werk behoudt, maar is het nog afwachten wat de precieze plannen van de nieuwe eigenaar zijn.

Green Swan is bij de vakbonden een relatief onbekende speler. Toch stemmen overnames van andere speelgoedwinkels in Europa hoopvol. ‘Ze zijn gericht bezig met de speelgoedsector. Je ziet dat ze Europa aan het veroveren zijn, maar we zullen ze op hun daden moeten beoordelen’, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Volgens Nico Meijer van FNV wordt het voor Green Swan ‘nog een hele strijd om de klanten weer binnen te halen’.

De vestigingen die openblijven worden gemoderniseerd. Volgens een woordvoerder gaat Intertoys ‘een slag maken op het internet’. Daarnaast gaat de keten zich richten op meer persoonlijke aandacht voor klanten en een betere beleving in de winkels. ‘In plaats van simpelweg een doos speelgoed te verkopen, gaan we er een show van maken en kinderen laten zien wat ze met dat speelgoed kunnen doen.’

Green Swan heeft eerder al de keten Maxi Toys gekocht en is eigenaar van de Belgische Bart Smit-winkels. Intertoys zegt ‘heel blij’ te zijn met de doorstart voor een deel van de winkels en medewerkers. ‘Dat dat kan in combinatie met een sterke, internationale speler in speelgoedwinkels is natuurlijk erg positief.’

Voor 91 vestigingen valt het doek. Die gaan half mei dicht. Zaterdag wordt op de website van Intertoys bekendgemaakt om welke vestigingen het gaat en dan begint in die filialen de opheffingsuitverkoop.

Intertoys vroeg op 21 februari uitstel van betaling aan. Om de kans op een doorstart te vergroten, bleven de winkels open. De keten kampte al jaren met tegenvallende omzetten door concurrentie van (online) prijsstunters zoals bol.com, Amazon en AliExpress. In tien jaar tijd is de omzet van de speelgoedwinkels gehalveerd. Eigenaar Alteri, een Brits opkoopfonds, sprak over een ‘onontkoombare stap’.

Afgelopen weekend hadden klanten een laatste kans om hun waardebonnen in te leveren. Het leidde her en der tot chaos en muitende klanten in de winkel, mede omdat het cadeaubonnensysteem van de winkelketen de enorme toeloop niet aankon. Rijen waarin mensen urenlang moesten wachten waren het gevolg. Sommige winkels zagen zich genoodzaakt te sluiten, om zo het personeel niet langer te hoeven blootstellen aan de agressie van boze klanten.

Lees meer over het faillissement van de Intertoys

Woede en agressie in Intertoys-winkels: klanten kunnen hun cadeaubonnen niet meer inwisselen.

Intertoys hoopt op een doorstart; de vierhonderd filialen blijven voorlopig open om de kans daarop te vergroten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden