Interpol onderzoekt wereldwijde fraude in visserij

De internationale opsporingsdienst Interpol heeft maandag een grootschalig onderzoek aangekondigd naar fraude in de visserij. Daarmee wil de organisatie het toenemende aantal illegale vangsten tegengaan, waar jaarlijks wereldwijd naar schatting 18 miljard euro mee is gemoeid.

Consumenten moeten van Interpol vaker aan de supermarkt vragen wat er in de vissticks zit.Beeld Thinkstock

Ook wil Interpol onderzoeken of het opzettelijk onjuist labelen van vis, zoals gebeurd is met het paardenvlees dat in Europa grootschalig blijkt te zijn verhandeld als rundvlees, op grote schaal voorkomt.

Opsporing
Het vanuit Frankrijk opererende Interpol, waarbij 190 landen zijn aangesloten, wil ook de uitwisseling van informatie bevorderen die de opsporing van illegale vangsten kan vereenvoudigen. Zulke vangsten worden vooral gedaan door grote trawlers die ver van hun thuishaven opereren, niet zelden in de wateren van ontwikkelingslanden, waar het schort aan controle.

In een verklaring meldt de politieorganisatie: 'De visstand neemt wereldwijd snel af en waardevolle soorten staan op het punt van uitsterven. In het laatste decennium is een toename te constateren van het aantal grensoverschrijdende en georganiseerde misdaadnetwerken dat zich bezighoudt met criminaliteit in de visserij.'

Vissticks
Daarbij speelt volgens David Higgins van Interpol ook illegale financiering steeds vaker een rol, net als het foutief labelen van vis. Hij vindt dat consumenten daar beter op moeten letten. 'Kan de supermarkt de herkomst van de vis garanderen? Ik zou de vraag stellen: wat zit er in jullie vissticks?'

Vorige week verscheen een onderzoek van de actiegroep Oceana waaruit bleek dat in de Verenigde Staten een derde van ongeveer 1200 vismonsters, afkomstig uit 700 verschillende winkels, onder de verkeerde naam werd verkocht.

 
Kan de supermarkt de herkomst van de vis garanderen? Ik zou de vraag stellen: wat zit er in jullie vissticks?
David Higgins (Interpol)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden