Interpharm en nieuwe dochters presteren goed bij Internatio

Interpharm, de farma-groothandel van Internatio-Müller, deed het beter dan een jaar geleden werd verwacht. Het marktaandeel nam zodanig toe, dat de groothandel nu de tweede plaats inneemt op de lijst van volgesorteerde farmaceutische groothandels, die wordt aangevoerd door OPG....

Van onze verslaggeefster

Door een grotere omzet en een strak financieel beheer ondervond Interpharm - anders dan de collega's OPG en Brocacef - geen last van het feit dat het hogere kortingen moet betalen aan de apothekers. Die proberen op die manier het afromen van hun kortingen door de overheid te compenseren.

De nettowinst van Internatio-Müller, het handels- en techniek-concern uit Rotterdam, steeg in 1998 met 44 procent van bijna 116 miljoen in 1997 naar 167 miljoen. Die winstgroei was voor een belangrijk deel het gevolg van overnemingen in de handelspoot.

Vooral dankzij de overname van het Duitse ROM steeg de winst bij de divisie Techniek met bijna de helft tot 97 miljoen gulden. Bij Handel, Interpharm en Chemische Distributie steeg de winst nauwelijks, Havendiensten noteerde een lagere winst.

De omzet van de totale handelsdivisie steeg met 315 miljoen gulden naar 2,8 miljard. Meer dan de helft van de omzetstijging, 181 miljoen, is toe te rekenen aan de overgenomen chemische distributiebedrijven. Maar terwijl de Europese bedrijven het goed deden, hadden die in Australië en Nieuw-Zeeland last van een ongunstige markt. Ook de daling van de lokale valuta speelde een negatieve rol.

De omzet van het cargadoorsbedrijf IM Port Services steeg met ruim een kwart naar 76 miljoen, maar de marges staan nog altijd onder druk. De winst van het containerbedrijf ECT, waarin Internatio een 30-procentsbelang heeft, wordt bevredigend geacht, maar de totale winst van het onderdeel havendiensten, lag met nog geen tien miljoen aanzienlijk onder het niveau van 1997, toen 14,5 miljoen kon worden geïncasseerd.

Het saldo van de buitengewone lasten en baten was vorig jaar 32,4 miljoen gulden positief, tegen 1,5 miljoen negatief in 1997.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden