Internet

VALLENDE topmannen van bedrijven die te hoog van de toren hebben geblazen - het is een tafereel dat bijna onvermijdelijk tot enig leedvermaak uitnodigt....

Grootse verhalen over een dramatisch veranderende wereld en een haast religieus geloof in de snelheid van een en ander - je hoort ze tegenwoordig niet zoveel meer, maar nog maar kort geleden ging ook de grootste scepticus wel eens aarzelen onder het aanhoudende bombardement. De beursintroducties van bedrijven als Newconomy, UPC en natuurlijk World Online waren gestoeld op de mantra van de 'nieuwe economie', die eeuwige economische groei voorspiegelde en voorzag in een consument die dankzij internet anders zou leven.

Nu vast staat dat de meeste internetbedrijven dat andere leven niet meer gaan meemaken, resteert de vraag: bewijst hun teloorgang ook de onjuistheid van hun visionaire denkbeelden - of kwamen zij slechts te vroeg?

De technische beperkingen van internet zijn nu nog te groot om de rol te kunnen spelen die het net ooit is toegedacht, maar al die ondernemers waren niet gek. Ook al is het niet meer bon ton daar op te wijzen: maar de potentie van internet is onmiskenbaar. Nu al heeft het net tal van werkprocessen op revolutionaire wijze veranderd - en vinden we dat al zo gewoon, denk aan email, dat we ons de oude situatie nog maar nauwelijks kunnen voorstellen. Wie het gemak ziet waarmee kinderen zich internet eigen maken, weet dat de rol in de toekomst alleen maar groter zal worden.

De vraag is vooral wanneer dat het geval zal zijn - over vijf, tien of twintig jaar? Zeker is dat de crisis in de ICT-sector dieper is dan tot voor kort werd aangenomen. Grote telecombedrijven wankelen als gevolg van hun investeringen in UMTS-frequenties en juist zij zijn tot verbeteringen in de infrastructuur in staat die internet tot een succes kunnen maken. Ook andere bedrijfstakken, zoals uitgevers en banken, maken pas op de plaats met hun investeringen. Die houding kan weer verlaten worden, wanneer een concurrent het toch aandurft en succes blijkt te hebben. Niemand zal voorlopig meer met het aplomb van Maurice de Hond durven beweren dat alles anders wordt. Maar voor stelligheid in de omgekeerde richting is evenmin enige grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden