Internettend Kamerlid twittert zich naar zijn zoveelste 'Boekestijntje'

In een onbewaakt moment gebruikte VVD’er Arend Jan Boekestijn een ongelukkige term. Voor de zoveelste keer...

Van onze verslaggever Theo Koelé

DEN HAAG Het VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn heeft er spijt van dat hij Chinezen spleetogen noemde.

Hij deed dat dinsdag als gebruiker van twitter, een internetdienst waarop deelnemers korte berichten publiceren.

Een van zijn vaste correspondenten had de liberaal gevraagd wie de verschrikkelijkste dictator aller tijden was: Hitler, Stalin of Mao? Boekestijn hield het aantal doden onder Mao’s bewind op veertig miljoen. Een collega-twitteraar meldde dat het aantal Chinese slachtoffers circa 73 miljoen bedroeg. Boekestijn: ‘Ja ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd, het zijn er zoveel!’

Het VVD-Kamerlid verwijderde deze reactie voor enige tijd, maar trok kort daarop, al twitterend, het boetekleed aan. ‘Ik betreur mijn opmerking over Chinezen’, meldde hij. ‘Ik had niet de bedoeling om iemand te kwetsen’.

Boekestijn was niet bereikbaar voor nader commentaar. De VVD in de Tweede Kamer wilde evenmin reageren. Maar collega’s in de fractie hebben naar eigen zeggen ‘met gefronste wenkbrauwen’ kennis genomen van Boekestijns uitlatingen.

Het Kamerlid kwam vorig jaar in aanvaring met fractieleider Mark Rutte, nadat hij diens leiderschap publiekelijk ter discussie had gesteld. Ook toen haastte Boekestijn zich om excuses aan te bieden.

Sindsdien is de term ‘Boekestijntje’ in zwang: een ondoordachte uitspraak, gevolgd door een boetedoening.

Met zijn kritiek aan het adres van Rutte verspeelde Boekestijn het recht op een prominente en door hem begeerde rol in de VVD: het woordvoerderschap Buitenlandse Zaken.

Arend Jan Boekestijn opereert op de rechtervleugel van zijn partij. Op het Binnenhof staat hij al langer bekend als als iemand die vaak boude uitspraken doet om er vervolgens op terug te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden