Internetsite helpt pelgrims aan rust

Het was een toevallige ontmoeting. Tijdens een woelige bootreis in Chili leerde Marco van Dorst uit Rotterdam de Spanjaard Carlos Olmo kennen, geboren bij Santiago de Compostela....

Ze werken nu samen om het leven van wandelaars enigszins te veraangenamen op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela in het Jubeljaar 2004.

Van Dorst: 'Er worden volgend jaar een miljoen pelgrims verwacht op de wegen in Gallicië en tien miljoen gewone bezoekers.' Economisch gezien is het een godsgeschenk voor de streek. Bezoekers zullen samen een half miljard euro uitgeven, maar daar staat een geweldige drukte tegenover.

De bedevaartgangers nemen meest de zogenoemde 'Franse weg' waaraan het nu soms al onmogelijk is om onderdak te vinden. Olomo en Van Dorst willen via internet proberen de aandacht te vestigen op zeven andere wandelwegen naar Santiago.

Ze zijn nog bezig met de verkenning van de oude, minder bekende pelgrimswegen, die samen een lengte hebben van 1200 kilometer. In november kunnen ze de resultaten bekendmaken. Het verloop van de verkenningen is te volgen op de website www. caminoasantiago.com, waarvan een Nederlandse versie is gemaakt, met de aantekening dat Olmo zich verbaast over de Nederlanders die vijftig kilometer per dag willen afleggen.

Vanwege de verwachte drukte lijkt de animo onder fietsers niet zo groot om volgend jaar naar Santiago te gaan. Dat zegt Frank Houtstra van de Fietsvakantiewinkel. De meesten voelen zich niet geroepen om uitgerekend in een druk Jubeljaar op pad te gaan.

Houtstra meent voor die groep wel een oplossing te vinden voor de terugreis. Een thuisvlucht met fiets was maanden onmogelijk. De Spaanse maatschappij Iberia kreeg te veel klachten over schade aan fietsen.

Volgens Houtstra is er een nieuwe en goedkope oplossing, dankzij de prijzenslag die woedt op vluchten naar Barcelona. Hij boekt voor Santiagogangers 'een omgekeerd retour'. Voor hen wordt een vlucht gereserveerd van Santiago naar Amsterdam en van Amsterdam naar Santiago. Van die laatste vlucht maken de fietsers uiteraard geen gebruik.

De voorspelling dat het in 2004 extreem druk wordt op de wegen naar Santiago beaamt Houtstra. 'Volgend jaar wordt het echt een gekkenhuis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden