Internetpiraterij neemt snel toe

Niet minder, maar juist steeds meer internetters zoeken naar illegale films en muziek. Ook het aanbod daarvan neemt toe.

AMSTERDAM - De piraterij van films en muziek op internet neemt toe. Volgens onderzoek is de hoeveelheid gedownloade 'contrabande' tussen 2010 en 2012 meer dan verdubbeld - van 3.690 petabytes tot 9.557 petabytes (ruim 10 miljoen gigabytes).


De cijfers staan in schril contrast met eerdere berichten dat de digitale piraterij juist zou teruglopen dankzij een groter en goedkoop aanbod aan legale films en muziek. De muziekindustrie liet eerder dit jaar voor het eerst een lichte opleving van de omzet zien (met 0,3 procent naar 12,5 miljard euro), na jaren waarin de platenmaatschappijen hun opbrengsten met miljarden tegelijk zagen verdampen.


Vooral diensten als Spotify en Netflix, waarbij consumenten voor een bedrag per maand onbeperkt muziek en films kunnen afspelen, zouden een dempende invloed hebben.


Dat blijkt niet het geval, zegt Netnames, een Brits bedrijf dat zich specialiseert in de bescherming van merken online. Het voerde zijn studie uit in opdracht van het Amerikaanse mediabedrijf NBC Universal, dat filmstudio's, tv-zenders en pretparken beheert.


De onderzoekers bekeken onder meer de 12.500 meest aangeklikte bestanden onder gebruikers van BitTorrent-software, dat hen bestanden laat delen op een manier waarbij de bron moeilijk te achterhalen is. Nadat het pornografisch materiaal er was uitgezeefd bleek 99,97 procent van de bestanden illegaal gekopieerd.


NetNames constateert verder een toename van het aantal internetters dat zoekt naar illegaal materiaal en een groei van het aantal pagina's dat gewijd is aan films en songs die worden verspreid zonder toestemming van de rechthebbenden.


Het rapport is naar buiten gebracht in een week dat de film- en platenmaatschappijen het Amerikaanse Congres ervan proberen te overtuigen dat er maatregelen nodig zijn om de digitale piraterij harder aan te pakken. Ze richten hun pijlen vooral op zoekmachines als Google, die in hun ogen meer zouden moeten doen om de verspreiding van films en muziek te beteugelen.


'Als de poortwachters van internet moeten zoekmachines een constructieve rol spelen door het publiek niet de weg tewijzen naar onwettig verspreide content', zei Christopher Dodd, voorzitter van de Motion Picture Association of America (MPAA), het verbond van filmstudio's.


Google wordt gezien als de grootste boosdoener. Volgens een onderzoek dat de MPAA financierde, wordt 20 procent van de bezoeken aan websites met illegale content 'beïnvloed' door een zoekopdracht.


Google verwijst in een reactie naar een eigen studie, waarin het stelt dat muziek- en filmfans niet zijn zoekmachine gebruiken om onbetaalde content op te sporen, maar elkaar via e-mail of sociale netwerken als Facebook naar 'verboden' materiaal dirigeren.


Het Californische webbedrijf zegt al veel te doen om het kwaad te bestrijden. In 2010 stroomlijnde Google de procedure voor copyrightklachten. Het verwerkt inmiddels vier miljoen verzoeken om de verwijdering van illegale bestanden per week en doet dat gemiddeld in minder dan zes uur.


procent van de bestanden die gebruikers van BitTorrent-software kopiëren, is illegaal

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden