Internetkookboekje

Het internet voorbij, dat is de eerste gedachte die opkomt bij het doorbladeren van het boekje De leukste recepten van Smulweb: Italiaans (12,50 gulden/5,67 euro, Inmerc)....

Nanda Troost

Worden via de digitale snelweg (www.smulweb.nl) recepten uitgewisseld, verzameld en wat al niet meer, wordt de ouderwetse boekdrukkunst gebruikt om de recepten te bundelen. Met 'auteurs' als de SmulWebbers Samos, A3anne en Toscania.

Wel lekkere recepten, daar niet van. Alleen de toetjes lijken er een beetje bij te bungelen. Slechts vier komen we er tegen, en verrassend zijn ze ook al niet: perziken gevuld met bitterkoekjes, tiramisu, gubana (bladerdeeg met zoete fruitvulling) en panna cotta met rood fruit.

Italiaanse venkelsoep, een voorgerecht door benecia, voor acht personen.

Verwarm 2 eetlepels olijfolie met rode peper in een soeppan en fruit daarin twee gesnipperde uien en 5 fijngehakte tenen knoflook.

Schep 2 preien (in ringen), 3 venkelknollen (in stukjes) en 500 gram groene asperges (in stukjes) erdoor en fruit dit een minuut of twee zachtjes mee.

Voeg 1,5 liter water en 3 kruidenbouillontabletten toe. Breng alles aan de kook en kook de groenten in ongeveer een kwartiertje gaar. Draai het vuur uit en pureer de groenten met het vocht met de staafmixer tot een gladde licht gebonden soep.

Voor het opdienen: warm de soep zachtjes op en roer er 3 eetlepels pesto door, 2 eetlepels fijngeknipte verse peterselie, 1 eetlepel verse thijm en zout en peper uit de molen. Schep de venkelsoep in diepe borden en schep in het midden een eetlepel zure room. Druppel hier nog wat olijfolie met rode peper over.

5 knoflooktenen

2 preien

3 venkelknollen

pond groene asperges

3 kruidenbouillontabletten

3 eetlepels pesto

peterselie en thijm

peper en zout

1 bekertje zure room

Handig: staafmixer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden