Nieuws8chan

Internetforum 8chan, ‘beerput van haat’, gedwongen offline na aanslag El Paso

8chan, het internetforum waarop de dodelijke aanslag in El Paso van zaterdag werd aangekondigd, is maandag offline gehaald. Dit gebeurde nadat Cloudflare, een Amerikaans bedrijf dat websites beschermt tegen cyberaanvallen, de banden verbrak omdat het forum ‘herhaaldelijk heeft bewezen een beerput van haat te zijn’.

Niels Waarlo
Cyberbeveiliger Cloudflare verbreekt de banden met het omstreden internetforum 8chan,  waarop de dodelijke aanslag in El Paso van zaterdag werd aangekondigd. Het bedrijf, dat websites beschermt tegen onder meer ddos-aanvallen, wil 8chan niet meer als klant hebben. Beeld EPA
Cyberbeveiliger Cloudflare verbreekt de banden met het omstreden internetforum 8chan, waarop de dodelijke aanslag in El Paso van zaterdag werd aangekondigd. Het bedrijf, dat websites beschermt tegen onder meer ddos-aanvallen, wil 8chan niet meer als klant hebben.Beeld EPA

Dat Cloudflare de samenwerking met 8chan stopt, wakkert opnieuw de discussie aan over wie verantwoordelijk is voor verwerpelijke inhoud op internet. Jarenlang hielden platformen als Facebook en Twitter bijvoorbeeld vol neutrale doorgeefluiken te zijn, inmiddels treden ze – na publieke en politieke druk – harder op tegen nepnieuws en haat.

Maar in tegenstelling tot Facebook en Twitter, heeft Cloudflare niets te zeggen over inhoud. Het bedrijf is een verkeersregelaar voor internetverkeer: het zorgt dat de websites van zijn miljoenen klanten sneller laden en beschermt ze tegen cyberaanvallen, waaronder het doelbewust overbelasten van websites (DDoS-aanvallen). De beheerders van 8chan haalden hun site zelf offline zodra die bescherming wegviel.

Cloudflare wil zich liefst niet bemoeien met wat wel en niet is toegestaan op internet, legt Cloudflare-topman Matthew Prince uit in blogpost naar aanleiding van het besluit om 8chan als klant te schrappen. ‘We zijn succesvol als bedrijf, dat geeft ons niet het politieke recht om te beslissen wat goed en slecht is.’ Vlak na de aanslag in El Paso gaf het bedrijf daarom nog aan 8chan als klant te behouden. Een dag later kantelde dat standpunt alsnog.

Wetteloos

Want wat op 8chan gebeurt, is volgens Prince ‘wetteloos’. Fredrick Brennan richtte het forum op met het idee een online vrijplaats te creëren waar leden over alles kunnen discussiëren, hoe politiek incorrect ook. De Amerikaanse wet is de grens, maar er is weinig toezicht. De site groeide uit tot broeinest voor extreemrechts, racistisch en antisemitisch gedachtegoed. Niet alleen de aanslag in El Paso, ook die op moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, en een synagoge in het Californische Poway werden hier aangekondigd en gemotiveerd met uitgebreide manifesten.

De aanslagplegers kunnen zelfs op openlijke steun rekenen van een deel van de 8chan-leden. Zij houden zich vooral op in het beruchte ‘subforum’ met de naam /pol/, het hoekje van de site dat is gewijd aan discussie over politiek. Zelfs oprichter Brennan, niet langer beheerder van 8chan, bepleit inmiddels het offline halen van zijn creatie.

Matthew Prince van Cloudflare blijft desondanks ongemak voelen over zijn besluit. ‘Met tegenzin tolereren we inhoud die we verwerpelijk vinden, maar we trekken de grens bij platformen die hebben laten zien dat ze de directe inspiratie vormen voor tragische gebeurtenissen en die wetteloos van opzet zijn.’

Hij vervolgt: ‘We vinden het nog steeds ontzettend ongemakkelijk om scheidsrechter te spelen over inhoud en zijn niet van plan die rol vaak op ons te nemen.’ Volgens hem moeten beleidsmakers strakkere regels instellen voor het internet en zal Cloudflare zich vervolgens aan de wetten houden.

Naziwebsite

Prince wijst er verder op dat 8chan gewoon naar een concurrent van Cloudflare kan stappen. Zoiets gebeurde eerder: in 2017 stopte Cloudflare al met het beschermen van de Daily Stormer, een onomwonden neonazistische website. De site ging eventjes offline, maar ‘vandaag de dag is de Daily Stormer nog steeds toegankelijk en nog steeds walgelijk’, aldus Prince. Zo zal het met 8chan ook gaan, denkt hij. ‘Met deze actie hebben we ons eigen probleem opgelost, maar niet die van het internet.’

Lees meer over de schietpartij in El Paso

Het internetforum 8chan is het nog vrijere broertje van 4chan en een broeinest voor rechts-extremistisch gedachtengoed. Hier verschenen de aankondigingen voor de aanslagen in El Paso en eerder Christchurch.

‘Ik steun de schutter van Christchurch en zijn manifest.’ Hoe de witte schutters elkaar inspireren: van Utoya naar Christchurch naar El Pas.

Volgens oud-klasgenoten was de schutter van de aanslag in Dayton, Ohio ‘ziek’, anderen noemen hem ‘de aardigste jongen die je je kunt voorstellen’. Wie was de 24-jarige Connor Betts?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden