Internetfirma opgeslokt door Fins Sonera

Het Finse telecombedrijf Sonera neemt het Noord-Hollandse Internet-toegangsbedrijf MultiWeb over. Met de transactie komt opnieuw een groot Nederlands Internetbedrijf in handen van een telecomgigant....

Sonera, voorheen Telecom Finland, heeft sinds 1995 een kantoor in Nederland, maar richtte zich tot nu toe vooral op zakelijke klanten aan wie het telecomdiensten levert. Met de overname van MultiWeb komt het concern binnen bij tienduizenden huishoudens. Sonera wil geen commentaar geven en MultiWeb was onbereikbaar.

Het Finse bedrijf heeft binnenskamers al aangegeven dat het agressief de Nederlandse markt op wil. Op de Internet-markt zal het vooral strijd moeten leveren met KPN Telecom dat bijna de helft van de markt domineert met Planet Internet/World Access, Xs4all en Het Net.

MultiWeb is nu nog in handen van de Noord-Hollandse kabelmaatschappijen Multikabel, Kabel Haarlem, CAI en Kabeltex. Daardoor biedt MultiWeb niet alleen Internet via een PTT-telefoonlijn, maar sinds kort ook via de kabel in bijna geheel Noord-Holland, met uitzondering van het gebied rond Amsterdam.

Sonera is in eigen land een pionier op het Internet en biedt daar zelfs al Internet-diensten via de zaktelefoon aan. De penetratiegraad van zowel Internet als zaktelefoons ligt in Finland circa drie keer hoger dan in Nederland.

Kabelabonnees in Rotterdam en Nijmegen kennen de diensten van Sonera mogelijk al door Quicknet, zijn hogesnelheid Internetdienst die wordt aangeboden via de lokale kabelmaatschappijen.

Door zich te richten op Internetdiensten via zowel telefoon als kabel, onderscheidt Sonera zich nu nog van andere Internet-toegangsbedrijven die zich ófwel concentreren op telefoonverbindingen, ófwel op kabelverbindingen. De markt voor kabel-Internet staat nog in zijn kinderschoenen, hoewel marktkenners verwachten dat dit snelnet razendsnel aan belang zal winnen.

Een overnameprijs is niet bekend gemaakt, maar het gaat gemakkelijk om tientallen miljoenen guldens. Per abonnee worden bedragen neergeteld tussen de vijfhonderd en vijfduizend gulden, afhankelijk van de grootte van de Internet-provider. In Engeland wordt de gratis Internet-provider Freeserve, die binnenkort naar de beurs gaat, met 1,25 miljoen abonnees gewaardeerd op een bedrag tussen de 1,7 en 6,7 miljard gulden.

Internet-toegang wordt snel opgeslokt door de grote spelers. De voormalige hackers van XS4all gingen vorig jaar al naar KPN, terwijl NLNet werd overgenomen door het Amerikaanse Worldcom/UUNet en Euronet door France Telecom.

De reden is dat onafhankelijke spelers niet voldoende financiële adem hebben om jarenlang te blijven investeren, terwijl daar nog weinig inkomsten tegenover staan. Elke gulden die binnenkomt wordt direct geïnvesteerd in nieuwe modems, verbindingslijnen of een helpdesk. De hoge prijzen die worden betaald voor Internet-providers worden dan ook verklaard door mogelijke toekomstige opbrengsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden