Internetarchief voor oude geluiden

Het Instituut voor Beeld en Geluid zet oud geluid op internet, van een politiesirene tot de branding. Het publiek mag eigen opnames toevoegen, ook het piepje van de magnetron.

AMSTERDAM - Altijd al willen weten hoe het dichten van een zeegat klinkt? Of misschien benieuwd naar het geluid van de Twentse midwinterhoorn? En hoe klonk het rollen van de Katwijkse branding in 1987 ook alweer? Sinds gisteren kan eenieder al die mysteries helemaal zelf ontrafelen op hetgeluidvannederland.nl.


De website is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Stichting Nederland Kennisland en heeft als doel om de ruim 2000 verschillende geluiden voor een breed publiek online toegankelijk te maken en aan te vullen.


De geluiden die uit het archief van Beeld en Geluid afkomstig zijn, komen uit de periode van 1950 tot 1995. Sommige van die geluiden horen we tegenwoordig niet meer. Zo is er een ruim 12 minuten durend fragment van een 'wilde politieachtervolging' uit 1980, afkomstig uit een politieauto. Tegen de achtergrond van een ouderwetse politiesirene en een motor op hoge toeren, zijn de agenten te horen die met elkaar communiceren via de mobilofoon.


Voor de nieuwsgierige luisteraar die wat minder behoefte heeft aan hectiek, is er het geroezemoes van het publiek bij de start van de Elfstedentocht in 1986. Te horen is de omroeper: 'Ik kan misschien wel die kopgroep nog even sketsen...' en vervolgens een bijna onhoorbare reeks namen, waaronder natuurlijk die van Evert van Benthem. Het fragment sluit af met inderdaad wat geroezemoes van het publiek. En de Beatles, die Eight days a week zingen.


Wie mag de geluiden gana gebruiken? De geluidsfragmenten vallen onder de zogenaamde Creative Commons-Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie. Dat betekent dat zowel professionele als amateurgeluidsontwerpers, mediakunstenaars, producenten of wie dan ook toestemming hebben om de geluiden opnieuw te gebruiken en te verspreiden, zolang ze maar vermelden waar de geluiden vandaan komen. Ook moeten de nieuwe creaties onder dezelfde voorwaarden worden gedeeld. Om het publiek nog meer bij het project te betrekken gaat Het Geluid van Nederland een reeks workshops met geluidskunstenaars en -ontwerpers aanbieden.


Bezoekers van de website kunnen zelf - eventueel met de speciaal daarvoor gemaakte apps - ook geluiden uploaden, of juist daar om vragen. Op de eerste dag dat de website in de lucht is, zijn er al twee suggesties. Eddy Kaliski mist het geluid van de misthoorn dat hij tijdens zijn 'jeugd in de ochtenden van de jaren tachtig' in Andijk hoorde. En Marloes uit Utrecht heeft een ander, meer alledaags verzoeknummer: 'het piepje van de magnetron'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden