Internetadressen tijdelijk uitverkocht

Amsterdam -De centrale voorraad van vier miljard internetadressen is sinds donderdag op.


De instantie die de internetadressen beheert, de Internet Assigned Numbers Authority, kan regionale instanties die adressen uitdelen aan de internetproviders, niet langer van nieuwe adressen voorzien. Dit meldde de Nederlandse IPv6 TaskForce, die zich in opdracht van het ministerie van Economische Zaken Landbouw & Innovatie bezighoudt met nieuwe internetprotocollen.


De IP-adressen zijn unieke codes om apparaten op internet aan te sluiten. Nu de adressen volgens de huidige protocollen op zijn, kan dit op korte termijn problemen geven voor landen met een explosief groeiend aantal internetgebruikers.


De oplossing voor dit probleem, dat zich ook in andere landen gaat voordoen, is de ontwikkeling van een nieuw internet protocol versie 6 (IPv6) dat de huidige versie 4 vervangt. Hierdoor moeten biljoenen nieuwe adressen beschikbaar komen.


De vijf regionale instanties die internetadressen uitdelen, zijn nu aangewezen op hun werkvoorraad. De instantie in Europa kan volgens de taskforce nog tot het einde van het jaar vooruit. In Azië worden meer adressen gebruikt; daar zullen de internetproviders waarschijnlijk eerder nul op het rekest krijgen. De uitdaging is dat bedrijven en particulieren moeten overstappen naar het nieuwe protocol.


De meeste moderne computers en software beschikken al over IPv6. Veel gebruikt is dit nog niet omdat internetserviceproviders het nieuwe protocol nog nauwelijks ondersteunen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden