Internet verlaagt drempel voor burgerinitiatief

In acht dagen hadden ze het voor elkaar, Arno Bonte en David Rietveld: 40 duizend personen tekenden op internet hun burgerinitiatief ten behoeve van een vuurwerkverbod.

Sinds 1 januari hoeven de 40 duizend handtekeningen die nodig zijn voor een burgerinitiatief niet per se meer op papier te staan, maar mogen ze ook digitaal worden gezet. Een aanzienlijke drempelverlaging, zou je zeggen.

Andere initiatiefrijke burgers ploeteren al jaren om hun stokpaardje op de politieke agenda te krijgen. Jos Aalders van Family4justice (bekend van zijn Zorro-pak) wil dat co-ouderschap wettelijk verplicht wordt na een echtscheiding. Hij heeft de moed inmiddels bijna opgegeven. ‘Ik heb thuis dozen vol staan met papieren, ik geloof dat het nu rond de 32 duizend handtekeningen zijn. Pff, ik zou willen dat ze vanaf het begin af aan digitale handtekeningen hadden geaccepteerd. Dat had me jaren werk gescheeld.’

Wie het een beetje handig aanpakt, heeft 40 duizend digitale handtekeningen zo bij elkaar, denkt ook CDA’er Rikus Jager, lid van de Tweede Kamercommissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. ‘De drempel is erg laag geworden. Als het Wereld Natuur Fonds zijn leden aanschrijft, halen ze die 40 duizend binnen een week.’

Mocht blijken dat de Tweede Kamer straks door de digitalisering wordt overspoeld met burgerinitiatieven, dan moeten de regels worden aangepast, meent Jager. ‘Het is niet de bedoeling dat mensen zo’n regeling te pas en te onpas gebruiken en dat we 365 initiatieven per jaar ontvangen.’

Reinder Rustema is docent Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam en ook webmaster van de site petities.nl, waar je burgerinitiatieven kunt ondertekenen (onder andere die over vuurwerk). Hij merkt een toegenomen belangstelling aan het begin van het jaar.

Zo heeft hij contact met de Vereniging voor Lymepatiënten. De organisatie is een groot pleitbezorger van beter, en sneller onderzoek. Ook vraagt de site aandacht voor een burgerinitiatief over alimentatie van Aalders.

Volgens Rustema moet er overigens niet te licht worden gedacht over het verzamelen 40 duizend handtekeningen, ook niet op internet. ‘Het lukt je alleen met onderwerpen die heel zichtbaar zijn en waarover iedereen een mening heeft. Die van het vuurwerkverbod was een gelukstreffer. Maar initiatieven over te complexe kwesties of over zo’n ziekte, geef ik weinig kans om de 40 duizend te halen. Mensen zijn niet snel geneigd ergens op te klikken, ook online is er al zo veel dat om aandacht schreeuwt.’

En als het wel lukt, is er nog een pakketje voorwaarden waaraan een burgerinitiatief moet voldoen. Zo mag het parlement het onderwerp de afgelopen twee jaar niet hebben behandeld. ‘Althans niet expliciet’, stelt Jager.

Het is dus maar de vraag of het burgerinitiatief over vuurwerk zin heeft gehad, want de Tweede Kamer heeft er in januari 2008 nog over gedebatteerd. De Kamercommissie beoordeelt binnenkort of het burgerinitiatief al dan niet aan de eisen voldoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden