Internet trekt sterjournalisten
In de Verenigde Staten krijgt onlinejournalistiek een steeds prominentere status.
AMSTERDAM - Couric naar Yahoo
Hoewel ze niet van een krant kwam, past de overstap van talkshowhost Katie Couric van tv-zender ABC naar Yahoo ook in de trend van bekende journalisten die hun weg naar digitaal nieuws vinden. Eind november werd bekend dat Couric het gezicht wordt van een dagelijkse onlinenieuwsshow op Yahoo.com.
Ook Washington Post-verslaggever Ezra Klein stort zich op een nieuw digitaal medium.
In 2009 werd hij als een held binnengehaald door The Washington Post en vorige week kondigde Ezra Klein aan een nieuw digitaal medium op te richten onder de hoede van VOX Media, uitgever van sportsite SB Nation en technologiesite The Verge. De overstap van blogger en journalist Klein, een wonderkind van 29 jaar oud, staat symbool voor een tweeledige ontwikkeling in de media: de steeds prominentere status van onlinejournalistiek en de groeiende lijst sterverslaggevers die als merknamen transfers maken.
Bij Britse en Amerikaanse kwaliteitskranten als The Guardian, The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal vertrekken met de regelmaat van de klok bekende journalisten die hun heil zoeken bij onlinepublicaties als BuzzFeed, Politico, Yahoo en nieuwe digitale initiatieven als First Look Media van Ebay-oprichter Pierre Omidyar en het nog naamloze project van Klein.
Opvallend aan deze trend is dat de journalisten hun naam juist op het web maakten voordat ze naar een traditionele krant overstapten. Deze digital natives vinden hun weg nu weer terug naar het web. Glenn Greenwald, de journalist die vorig jaar de Snowden-onthullingen publiceerde, verwierf zijn faam als jurist en blogger op Salon.com voordat hij voor The Guardian ging schrijven. Nu is hij de handlanger van Omidyar en het gezicht van diens First Look Media.
Statisticus Nate Silver blogde sinds 2007 op Daily Kos en op zijn eigen website FiveThirtyEight over zijn analyses over honkbal en over de Amerikaanse verkiezingen (die hij tweemaal achterelkaar uiterst nauwkeurig voorspelde). In 2010 haalde The New York Times hem met veel lawaai binnen. Afgelopen zomer stapte hij over naar de site van ESPN, waar hij naar eigen zeggen meer mogelijkheden kreeg.
Klein blogde zich op zijn eigen site, en later via The American Prospect, een weg naar beroemdheid met zijn doorwrochte stukken over politiek en gezondheidszorg en stapte groots over naar The Post, waar hij met vijf schrijvers Wonkblog maakte, met vier miljoen bezoekers per maand de meest gelezen sectie van WashingtonPost.com.
Naar verluidt ging de krant niet in op zijn eis om 10 miljoen dollar beschikbaar te maken voor zijn eigen baanbrekende digitale publicatie. VOX Media zag er wel fiducie in en op dochtersite The Verge zette Klein voor het eerst uiteen wat hij, samen met twee collega's van The Post, van plan is. Hoewel hij niet in detail treedt, is het zijn ambitie journalistiek en encyclopedische kennis te combineren.
Hij hekelt de journalistieke neiging altijd te concentreren op nieuws, omdat nieuwe feiten vaak een misvormd beeld geven en snel gedateerd zijn. Het is een filosofie die doet denken aan De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, die op zijn site liever de regel dan de uitzondering belicht. Ook voor het digitale medium De Correspondent verlieten journalisten printmedia als Vrij Nederland en nrc.next.
Artikelen op Kleins site moeten geüpdatet worden als nieuwe informatie beschikbaar komt en moeten worden aangekleed met lemma's uit de encyclopedie. 'We willen heel hard nadenken over hoe we niet alleen nieuwe informatie kunnen verbinden', zei hij in een groot profiel in de jongste editie van New York Magazine, 'maar ook om dat samen te brengen met belangrijke contextuele informatie om een meer volledige bron te zijn en een betere plek om de wereld te begrijpen.'
Over het langetermijnsucces van de nieuwe digitale initiatieven is nog weinig te zeggen. Voor De Correspondent breekt na de zomer een cruciale fase in als donateurs hun lidmaatschap moeten verlengen. Ook Ezra Klein weet niet of zijn experiment zal slagen. 'We willen problemen oplossen, maar we hebben die oplossingen niet op voorhand. En dat is geen valse bescheidenheid.'
undefined