Internet straks ook toegankelijk voor blinden

'Internet zendt je ogen, oren en mond de hele wereld over. Het is een communicatiemiddel bij uitstek, ook voor blinden en slechtzienden.' Specialist in de informatietechnologie, Maurice de Hond voorspelt dat de ontwikkelingen in de infomatietechnologie voor visueel gehandicapten veelbelovend zijn....

Van onze verslaggeefster

Jeannine Westenberg

ZEIST

Bij de opening van een internationaal computerkamp voor blinden en slechtzienden in Zeist, sprak hij woensdag over een zogenoemde software agent, een toekomstige digitaal-assistent die precies weet in welke informatie de gebruiker geïnteresseerd is en deze ook voor hem selecteert. Dit zou veel mogelijkheden bieden voor visueel gehandicapten.

Voorlopig is zo'n digitaal-assistent toekomstmuziek voor de deelnemers van het computerkamp. Zij moeten zelf hun informatie ophalen. Tijdens de workshop Internet doen zij dat met Lynx.

Dit programma filtreert de teksten uit de informatie en zet die om op de brailleleesregel. Dit is een toetsenbord waarop de deelnemers de zinnen die op het scherm staan kunnen voelen.

Een probleem voor blinden en slechtzienden is dat software-programma's steeds meer op visueel gebruik zijn gericht. 'Twintig procent is tekst en tachtig procent is illustratie', zegt informatica-docent Henk Snetselaar. Visuele informatie laat zich moeilijk omzetten in tekst.

Het muispijltje in een besturingsprogramma als Windows waarmee de gebruiker opdrachten kan geven door op een ikoontje te klikken, is voor zienden reuze handig, maar voor blinden niet. 'Het werken met DOS is veel makkelijker', vindt Frida Roeterink (19). 'Ik vind het overzichtelijker, want het is op tekst gericht.'

'De ontwikkelaars van software denken bij het maken van programma's niet altijd aan de belangen van visueel gehandicapten', meent De Hond. Volgens hem kan het computerkamp ervoor zorgen dat er initiatieven komen uit de groep blinden en slechtzienden zelf.

Snetselaar meent dat de meeste deelnemers al aardig overweg kunnen met computers. 'Sommigen zijn al zo bedreven dat ze in de toekomst software kunnen ontwikkelen', vindt hij.

Aan het computerkamp op het Bartiméus doen ruim honderd jongeren uit dertien landen mee. Doel is de deelnemers bedreven te maken met computers en Internet zodat ze net zoveel kans hebben als ziende jongeren in het hoger onderwijs en bij het vinden van een baan.

De deelnemers zien stuk voor stuk het belang. 'Als je niets weet over computers, kun je het wel schudden', zegt Jamie Cody (17) uit Belfast. Hij hoopt vooral iets meer te weten te komen over internet. 'Internet brengt je de hele wereld over.'

Niels Schlepers (20) wil naar het conservatorium. 'Dan krijg ik, hoe dan ook, te maken met digitale informatie', weet hij. Schlepers hoopt dat de digitale wereld in de toekomst net zoveel te bieden heeft voor blinden en slechtzienden als voor zienden. 'Wij lopen nu nog steeds achter de feiten aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.