Internet redt spermabank

Dankzij Internet is de grote nood van een spermabank in Shanghai gelenigd. De zaadbank van het Renji-ziekenhuis kreeg vorig jaar te maken met een schreeuwend gebrek aan donoren....

JAN VAN DER PUTTEN

In korte tijd, zo heeft de krant Shanghai Star onthuld, is de spermasite dertigduizend keer bezocht. Ruim honderd bezoekers meldden zich aan als donor, meer dan het aantal zaadgevers van de laatste zes jaar bij elkaar. De bank kan haar activiteiten nu flink uitbreiden. Want veel Chinese echtparen kunnen hun enige kind niet maken zonder hulp van buiten.

Grappen konden natuurlijk niet uitblijven. En inderdaad, er zijn elektronische donorkaarten binnengekomen van personen die nergens wat van wisten. Ze zijn aangemeld door hun vrienden. Tegen de anonieme grappenmakers kon niet worden opgetreden. Zoals de autoriteiten ook niet kunnen verhinderen dat surfers toegang hebben tot ongecensureerd nieuws. Een speciale politie probeert de elektronische verspreiding van 'vijandige publicaties' wel zoveel mogelijk tegen te gaan. Haar laatst bekende succes was de arrestatie van een computer-expert die duizenden email-adressen in China had doorgegeven aan een 'vijandige publicatie' in het buitenland. Maar tegen de virtuele spermagrappenmakers was de Internetpolitie machteloos.

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden