Internet bedreigt veel banen in City

De snelle opkomst van internetmarkten voor financiële producten bedreigen in de City van Londen duizenden banen. Zowel in de valutahandel als de obligatie- en goederenhandel rijzen nieuwe internetmarkten als paddestoelen uit de grond....

Van onze correspondent Peter de Waard

Vijftig grote banken, waaronder Citibank, Chase Manhatten, Deutsche Bank en ABN Amro, willen samen met het internationale pers- en informatiebureau Reuters een nieuw internetbeurs voor de valutamarkt opzetten, de zogenoemde Atriax. Op dit systeem zullen de deelnemers die gezamenlijk goed zijn voor 50 procent van de wereldvalutahandel, quotes in honderd verschillende valuta's afgeven.

Atriax moet de valutamarkt - met een omzet van maar liefst 1,5 biljoen dollar per dag de veruit grootste financiële markt - grondig moderniseren. Dan Morehead, voorlopig voorzitter van Atriax, zegt dat de huidige valutamarkt nog tamelijk ouderwets opereert.

Hoewel er al elektronische handelssystemen aanwezig zijn, worden zeker op dagen met grote koersbewegingen (zogenoemde volatiele markten) nog veel transacties via de telefoon gedaan. Handelaren trachten dan anoniem bij de concurrenten de beste quotes weg te halen.

Volgens een Londense valutahandelaar hangt het succes van Atriax af van de vraag of handelaren denken dat na invoering van dat systeem hun anonimiteit wél is gegarandeerd.

Niettemin verwacht iedereen dat er in de toekomst minder valutahandelaren nodig zullen zijn. Door de komst van de euro is het aantal valutahandelaren al aanzienlijk gedaald. Merrill Lynch in Londen heeft bijvoorbeeld nu nog slechts 45 valutahandelaren in dienst. Vier jaar geleden waren dat er 90.

Ook de positie van obligatiehandelaren wordt bedreigd door nieuwe internetsystemen. Tradewebb - een Amerikaans obligatiesite - zal volgend jaar in Europa worden geïntroduceerd. Handelaren in Londen verwachten dat binnen enkele jaren zowel de helft van de valutahandel als van de obligatiehandel via internet zal plaatsvinden.

Ook de Londense metalenbeurs LME voelt zich bedreigd door internet. Vier grote metaalhandelsbedrijven, waaronder Billiton, willen een rivaliserende markt via het wereldwijde web gaan opzetten. Vooralsnog beperken zij zich tot een steenkolenbeurs, maar zij sluiten niet uit dat via Global Coal in de toekomst ook metalen zullen kunnen worden verhandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden