Internationale reacties: opluchting en wantrouwen

De weduwe van de overleden Slobodan Milosevic heeft het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigd van de dood van haar man. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld....

Internetredactie

Eerder beschuldigden de broer van Slobodan, Borislav, en de Servische partij van Milosevic het Joegoslavië-Tribunaal al van diens dood. Zij vinden onder meer dat het tribunaal Milosevic eerder dit jaar naar Moskou had moeten laten gaan. De van oorlogsmisdaden verdachte Milosevic wilde daar een specialistische behandeling ondergaan.

Carla del Ponte: misdaden moeten gestraft worden

Het kan niet zo zijn dat de misdaden waarvoor Slobodan Milosevic was aangeklaagd, niet gestraft worden. Dit stelde hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal zaterdagavond in een korte schriftelijke verklaring.

De Zwitserse herinnerde eraan dat ook andere belangrijke leiders voor die misdaden zijn aangeklaagd: ‘De internationale gemeenschap en het tribunaal zijn het de slachtoffers verschuldigd dat al deze verdachten voor de rechter worden gebracht en berecht worden in Den Haag, in het bijzonder Radovan Karadzic en Ratko Mladic.’

Jack Straw: schadelijke invloed

De voormalige Joegoslavische leider Slobodan Milosevic had een ‘schadelijke invloed’ op het Servische volk en de Balkan. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw in een reactie op de dood van Milosevic. De bewindsman zei dat het belangrijk is dat de Serviërs en andere volken die betrokken waren bij het conflict in het voormalige Joegoslavië nu een streep onder het verleden zetten.

Oud-aanklager Goldstone: dood Milosevic tragedie

De dood van de gewezen Joegoslavische president Slobodan Milosevic is een tragedie voor de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal en de honderdduizenden mensen die het slachtoffer zijn geworden van zijn politiek. Dat heeft de gewezen aanklager van het VN-hof in Den Haag, Richard Goldstone, zaterdag in een eerste reactie tegen de BBC gezegd.

De Zuid-Afrikaan Goldstone was de eerste hoofdaanklager verbonden aan het Joegoslavië-Tribunaal. In 1996 nam de nu 67-jarige jurist na twee jaar afscheid van Den Haag. Hij werd opgevolgd door de Canadese Louise Arbour, de voorgangster van de huidige aanklaagster Carla Del Ponte.

Partij van Milosevic: hij is vermoord

‘Milosevic is in Den Haag niet gestorven, hij werd vermoord,’, aldus de onofficiële voorzitter Iviva Dacic. ‘Hij is systematisch gedood door alle jaren die hij in Den Haag heeft doorgebracht’, stelde Dacic. ‘Dit is een groot verlies voor Servië, het Servische volk en de Socialistische Partij van Servië.’

Overlevenden Srebrenica: Milosevic had vonnis moeten horen

Overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica vinden het spijtig dat Milosevic geen vonnis meer zal aanhoren over zijn rol bij dit drama in 1995. Hajra Catic van de organisatie Moeders van Srebrenica zei zaterdag dat ‘God Milosevic in elk geval al wel heeft gestraft‘.

Catic verloor in 1995 haar zoon en echtgenoot nadat Bosnisch-Servische troepen de door Nederlandse blauwhelmen beschermde enclave waren binnengevallen. Vele duizenden jongens en mannen werden vermoord.

Kroatie: jammer dat Milosevic ontsnapt aan vonnis

Kroatie heeft zaterdag afgemeten gereageerd op het plotselinge overlijden van Slobodan Milosevic. De Kroatische president Mesic liet weten het spijtig te vinden dat de Joegoslavische ex-president is gestorven voordat er een vonnis kon worden geveld over zijn rol in de oorlogen in Bosnie en Kroatie.

Mesic noemt het jammer dat Milosevic niet meer ‘zijn verdiende straf‘ kan krijgen voor het Joegoslavie-Tribunaal in Den Haag.

Solana hoopt dat dood Milosevic Servië zal helpen

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana hoopt dat de dood van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic Servië zal helpen om meer naar de toekomst te kijken. Een toekomst binnen de Europese Unie. Dat heeft de topdiplomaat van de Europese Unie zaterdag in het Oostenrijkse Salzburg gezegd.

Solana zei dat Milosevic ‘op een erg intensieve manier’ deel heeft uitgemaakt zijn leven. Solana was ten tijde van de oorlog in de Servische provincie Kosovo in 1999 secretaris-generaal van de NAVO. De huidige EU-topman zei ‘een zeer lange tijd een zeer gecompliceerde relatie’ te hebben gehad met Milosevic.

Rusland betreurt dat Milosevic niet naar Moskou mocht

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een eerste reactie op de dood van Slobodan Milosevic laten weten het te betreuren dat hij niet voor medische behandeling naar Moskou mocht afreizen. De oud-president die terecht stond voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden had daartoe een verzoek ingediend.

‘Milosevic had gevraagd in Rusland behandeld te mogen worden omdat zijn gezondheidstoestand verslechterde. Russische dokters waren bereid hem de benodigde hulp te geven en de Russische autoriteiten garandeerden alle eisen in te willigen van het Joegoslavië-Tribunaal’, aldus het departement. ‘Helaas stemde het tribunaal ondanks onze garanties niet in met de mogelijkheid Milosevic in Rusland te laten behandelen.’

Ashdown: ‘Dood Milosevic slecht voor stabiliteit Balkan'

De dood van Slobodan Milosevic is op de korte termijn slecht voor de stabiliteit op de Balkan. Elementen kunnen herrie gaan schoppen als laatste saluut aan de persoon die ze bewonderden, aldus zaterdag de voormalige Hoge Vertegenwoordiger van de Internationale Gemeenschap in Bosnië, Paddy Ashdown.

De Britse diplomaat zei verder het te betreuren dat het proces tegen de gewezen ‘slachter van de Balkan’ nooit zal kunnen worden voltooid. ‘Ik denk dat mensen die graag hadden gezien dat er gerechtigheid zou worden bezorgd bij Milosevic in plaats van de dood, het zullen betreuren dat het proces tot staan is gebracht’, verklaarde Lord Ashdown tegen de zender Skynews.

De diplomaat, die in het verleden geregeld de degens kruiste met Milosevic en die in Den Haag voor het Joegoslavië-Tribunaal tegen hem getuigde, omschreef de oud-president als sluwe en invloedrijke vos die niet zozeer nationalist maar vooral opportunist was. Hij was ‘een slimme, charismatische politicus zonder al te veel moraliteitszin’. Milosevic was een van de drijvende krachten achter het kwaad dat het grootste deel van een decennium door de Balkan sloop, aldus de Brit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden